Sleutelrol voor Duco in binnenklimaat van architecturaal indrukwekkende basisschool

Toegevoegd op 29.01.2016
Sleutelrol voor Duco in binnenklimaat van architecturaal indrukwekkende basisschool

Een schoolgebouw spreekt niet altijd tot de verbeelding. Ze zijn met veel, maar soms springt er één uit die weet te verrassen of in dit geval: waarvoor je ogen te weinig hebt. Met basisschool Neel is de Nederlandse wijk Maasniel in Roermond een opmerkelijk bouwwerk rijker. Een zelden geziene, hedendaagse visie op architectuur met prominente aandacht voor de luchtkwaliteit doorbreekt de eentonigheid van schoolgebouwen en maakt van deze in 2015 opgeleverde schoolaanbouw een waar huzarenstukje.

Toparchitectuur wordt niet enkel in grote steden neergepoot. Nu architecten en bouwheren meer dan ooit hun creativiteit de vrije loop laten gaan, rijzen ook in kleinere woonkernen markante, vooruitstrevende bouwwerken uit de grond. Met onder meer leslokalen, een bibliotheek en studieruimtes geeft dit volume, gebouwd aan een bestaand rijksmonumentaal schoolgebouw in Maasniel, dan ook blijk van durf en originaliteit. Een echte smaakmaker dus in architectuur, maar met een duidelijke knipoog naar de natuur.

Natuur als rode draad
Aan het woord is architect Hans Coppen: “In Nederland staan er duizenden schoolgebouwen, de meeste met een slechte luchtkwaliteit. Omdat een fris en gezond binnenklimaat voor elk kind en docent vanzelfsprekend zou moeten zijn, vormde de natuur de rode draad doorheen deze werken. Zo werd er resoluut gekozen om natuurlijk te ventileren zodat alle ruimtes steeds voorzien worden van een continue toevoer van verse buitenlucht. Dit resulteert in een optimale en inspirerende leeromgeving waarin iedereen op elk moment van de dag het maximale uit zichzelf kan halen.”

Het was ventilatie- en zonweringspecialist Duco die de moeilijke opdracht toegewezen kreeg om een gezonde, comfortabele én energiezuinige omgeving te realiseren. “Het ontwerp van het gevelbeeld maakte deze uitdaging er zeker niet gemakkelijker op”, verduidelijkt Hans Coppen. “De volledige gevel is immers bekleed met gestileerde bomen waarbij de boomachtige structuur delen van de rechte ramen overlapt. Dit stelde dan ook specifieke eisen aan ventilatie en zonwering. Maar dankzij de ervaring die Duco doorheen de jaren heeft opgebouwd, kon het bedrijf al in een vroeg stadium van dit project met ons meedenken.”

Benieuwd om het hele referentieproject te lezen? Download dan snel de bijlage!

Kijk op de website voor meer informatie.

Reacties (0)

Reageren