‘Zzp’er in de bouw vaak schijnzelfstandige’

02.01.2015 | Branchenieuws | 845 keer bekeken
‘Zzp’er in de bouw vaak schijnzelfstandige’

Waar mensen vroeger als zelfstandig ondernemer startten omdat zij niet in loondienst wilden werken, is nu een groot deel van de zzp’ers gedwongen zelfstandig. Uit een enquête van FNV Bouw blijkt dat ruim 30 procent van de zzp’ers eigenlijk gewoon als werknemer aan de slag is. De enquête laat zien dat veel zzp’ers hetzelfde werk blijven doen dat ze als werknemer ook deden. 16 procent van de zelfstandigen werkt vooral voor de voormalige werkgever. Van de ondervraagden zegt 7 procent noodgedwongen als zelfstandige te zijn begonnen om zo een inkomen te kunnen verdienen. Zij zien zichzelf niet als een zzp’er.

Werken op projectbasis
Volgens de bond wordt ten onrechte gesuggereerd dat het aantal schijnzelfstandigen in de sector meevalt. Daarbij wordt bijvoorbeeld gedoeld op een rapport van ZZP Barometer, waarin staat dat slechts 2,5 procent van de zelfstandigen (in alle sectoren) zich schijnzelfstandige voelt. Zeker in de bouw zou het heel normaal zijn om als zzp’er te werken omdat er veel op projectbasis wordt gewerkt.

Veel mondelinge overeenkomsten
FNV Bouw heeft in haar enquête ook de omstandigheden van het werk onder de loep genomen. Opvallend is dat 23 procent van de zzp’ers alleen mondelinge overeenkomsten sluit. Van de respondenten heeft 16 procent een VAR-loon, loon uit dienstbetrekking, in plaats van een VAR-wuo, winst uit onderneming. Daarnaast werkt 9 procent via een uitzendbureau of met één werkgever. Van de ondervraagden geeft 15 procent aan niet te kunnen onderhandelen over het tarief.

Redactie RenovatieProfs

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren