Zonneboeren zorgen voor energie in de Achterhoek

28.05.2015 | Branchenieuws | 3229 keer bekeken
Zonneboeren zorgen voor energie in de Achterhoek

In de Achterhoek stoppen de aankomende jaren 1500 boeren met hun agrarische bedrijf. Als de helft van deze ondernemers ‘zonneboer’ wordt, kan het gebied in 2030 voor een groot deel zelfvoorzienend worden in zijn energie.

Een zonneboer is iemand die geen vee houdt of graan oogst, maar zonne-energie opwekt en verkoopt. Als de regio 750 zonneboerderijen erbij krijgt, levert dat genoeg elektriciteit op voor 200.000 huishoudens. Dat blijkt uit onderzoek van de Achterhoekse Groene Energie Maatschappij (AGEM), dat zij deden in opdracht van de provincie Gelderland en alle gemeenten uit de Achterhoek.

Leegstand terugdringen.
Het mes snijdt aan twee kanten. Het geeft de agrariër de mogelijkheid een nieuwe business te beginnen, maar daarnaast zorgen de zonneboerderijen ook voor minder leegstand. De overheden zijn daar huiverig voor, omdat ze bang zijn dat leegstand rommelig oogt en slecht is voor het toerisme.

De boer kan zelf gaan zonneboeren of zijn erf verhuren aan een andere ondernemer. De investering die je moet doen om zonneboer te worden, verdien je volgens AGEM in tien jaar terug. Ook zou het project voor 350 banen moeten zorgen.

Lees ook: Particulier wil zelf opgewekte energie gebruiken

Om het project op tijd te starten, moet er tussen nu en 2019 tussen de vijf en tien miljoen euro geïnvesteerd worden door de overheden. Hiermee worden de eerste vijftig zonneboerderijen gerealiseerd. 

Redactie RenovatieProfs

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (2)

Reageren
 • Hans Smiling Horse
  29.05.2015 - 12:45 uur | Hans Smiling Horse

  Interessant dit artikel : Staat zeker straks het hele land vol met zonnecollectoren...?
  En de schapen (niet zo als op dit plaatje) de koeien ja echt al ons vee straks op stal (te degenereren).
  Waar zijn we in gods naam mee bezig.
  Dit terwijl een zonnen collector ook gewoon op daken geplaatst kan worden.
  Bij voorbeeld in de vorm van een dakpan.
  Er staan inmiddels genoeg huizen , kantoren, fabrieken , hallen in Nederland.

 • Jacco de Wit
  28.05.2015 - 10:19 uur | Jacco de Wit

  Hier heb je eigenlijk een glazen bol voor nodig om erachter te komen of dit zinvol is of niet. In eerste instantie lijkt dit heel zinvol, ja nu op dit moment, maar het gaat zoals te lezen over een tijdsbestek van 15 jaar, en zijn dan dit soort zonnepanelen zoals nu afgebeeld nog het slimste??.
  Dat zal afhangen van hoe de techniek van energieopwekking zich ontwikkelt, en daar is men van alle kanten mee bezig.
  Glasfabrikanten die nu al beglazing op de markt brengen die middels een folie, of door onzichtbare strips in de dubbele beglazing in staat zijn energie op te wekken, en zij zijn niet de enige, ook met andere producten is men bezig om hier energie uit te winnen, zelfs onder de dakpannen, en onder het toegangsstraatje naar je huis en tuin.
  Ze zitten nu nog in de beginfase, maar over 15 jaar zijn dit volwassen producten, die op veel eenvoudiger wijze de energie direct bij de mensen thuis brengen en ook interessant, meer in eigen beheer, en dan konden die zonnepanelen op het weiland wel eens helemaal uit de tijd zijn, en kan die zonneboer zijn stroom voor dumpprijzen op de markt zetten, en dan zit die weer in het zelfde schuitje als waar hij nu als boer in terecht zou gaan komen nu de EU de melkhoeveelheden heeft vrijgegeven, want zoals gisteravond in de t.v. documentaire te zien was er worden nu megastallen gebouwd, met een mega hoeveelheid aan koeien, dus komt er veel melk binnenkort op de markt, en waar veel van is gaat de prijs van naar beneden, en daarom stoppen die 1500 boeren ook.
  Alleen de toekomst zal uitwijzen hoe het echt gaat uitpakken, maar dat er allerlei bedreigingen zijn, dat is geen vraag maar een zekerheid.