Wetenschappers ontwikkelen licht en sterk isolatiemateriaal uit papierafval

12.02.2016 | Branchenieuws | 802 keer bekeken
Wetenschappers ontwikkelen licht en sterk isolatiemateriaal uit papierafval

Wetenschappers van de National University of Singapore (NUS) hebben een methode bedacht om cellulose-aerogel te ontwikkelen uit papierafval. Het multifunctionele materiaal is te gebruiken als gebouwisolatie, voor verpakkingen en als coatingmateriaal voor medicatie.

Aerogel is een poreus materiaal met een uiterst kleine dichtheid. Het bestaat voor 95 tot 99,98% uit lucht en heeft een vaste, uiterst poreuze, dendritische structuur. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een baksteen van 2,5 kilogram op een stuk aerogel van 2 gram te zetten.

De nieuw ontwikkelde aerogel is volgens de wetenschappers niet giftig, zeer licht, flexibel, sterk en waterafstotend. “Aerogels behoren tot de meest lichtgewichte, vaste materialen die we kennen”, zegt assistent-professor Duong Hai Minh van de NUS Department of Mechanical Engineering in een persbericht. “Traditionele aerogels zijn voornamelijk gemaakt van silica, dat niet milieuvriendelijk is. Onze cellulose-aerogel daarentegen is goedkoop en bestaat voor 75 tot 85 procent uit gerecycled papier.”

Isolatie
Als een warmte-isolatie materiaal biedt de nieuwe cellulose aerogel een aantal extra voordelen. "Hun waterafstotende eigenschap maakt het mogelijk dat ze aan te passen aan zowel droog en regenachtig weer; de structuur blijft in een tropisch klimaat ongeveer zes maanden stabiel. Bovendien is de aerogel lichtgewicht en dun, wat resulteert in dunnere wanden. Hierdoor wordt de bouwruimte groter", voegde Minh toe.

Duurzaam
Volgens de wetenschapper is de productiemethode van de cellulose-aerogel duurzamer dan het produceren van conventionele aerogels. “Ons productieproces vergt 70 procent minder energie, leidt tot minder vervuiling in de lucht en in het water en verbruikt minder chemicaliën”, zegt Minh in het persbericht. “Het product is ook sneller te produceren dan traditionele aerogel. Het gehele productieproces neemt slechts drie dagen in beslag.”

Het wetenschappelijk team van de NUS heeft de aerogel gepatenteerd in de Verenigde Staten, China, India en Zuidoost-Azië. Samen met het Singaporese bedrijf Bronxculture brengen de onderzoekers het materiaal sinds 2015 op de markt. Dit bedrijf zegt de aerogel verder te ontwikkelen als isolatiemateriaal voor verpakkingen, winterkleding en olie-absorptiemiddel. 


Redactie RenovatieProfs en VerpakkingsProfs

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren