​Wet voor Energieprestatievergoeding aangenomen

19.05.2016 | Branchenieuws | 1318 keer bekeken
​Wet voor Energieprestatievergoeding aangenomen

De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel omtrent de Energieprestatievergoeding (EPV) aangenomen. Dit zal verhuurders stimuleren om huizen (vrijwel) energieneutraal te maken, omdat investeringen makkelijker kunnen worden terugverdiend.

Door de aangenomen wet mogen verhuurders die hun woningen tot een (bijna) energieneutrale woning of nul-op-de-meter woning renoveren, vanaf later dit jaar een energieprestatievergoeding aan hun huurders vragen. Over de hoogte van de vergoeding moeten de verhuurder en de huurder het eens worden.

Investeringen terugverdienen
Door de EPV en een (beperkte) huurverhoging kan een verhuurder de investeringen in de huurwoning terugverdienen. Dit stimuleert verhuurders om huizen energieneutraal te maken en helpt ervoor te zorgen dat sociale huurwoningen van woningbouwcorporaties in 2020 gemiddeld energielabel B hebben, wat een onderdeel is van het Energieakkoord.

Leen van Dijke, bestuursvoorzitter van Stroomversnelling is erg blij met de aangenomen wet: “Het resultaat geeft aan dat Nul op de Meter, ook politiek, breed wordt gedragen. De leden van Stroomversnelling kunnen nu eindelijk op basis van deze wet verder werken aan opschaling van Nul op de Meter renovaties.” De partij verwacht dat de wet al in augustus in werking zal worden getreden.

Kritiek
Volgens het platform Ensoc is niet iedereen tevreden met het besluit: Urgenda, de Delftse emeritus-hoogleraar Kees Duijvestein en Balanshuis menen dat de regels oneerlijk zijn en discriminerend werken. “Dat komt omdat het besluit uitgaat van een zo laag mogelijke warmtevraag. Met andere woorden: isoleer je onvoldoende, dan kom je niet in aanmerking voor de vergoeding.”

Naast het bevorderen van energiezuinigheid is de EPV een stimulans voor innovatie en werkgelegenheid in de bouw.

Lees ook: Honderden miljoenen voor lening duurzame renovatie van huizen blijven liggen

Het wetsvoorstel is in juni vorig jaar ingediend door de ministers Blok van Wonen en Rijksdienst en Van der Steur van Veiligheid en Justitie. In januari stemde de meerderheid van de Tweede Kamer er mee in. 


Wat vind jij van de invoering van de wet? En hoe kunnen huizen het best energieneutraal worden gemaakt? 

Redactie RenovatieProfs


Blijf altijd op de hoogte
Meld jezelf nu aan voor de RenovatieProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren