Werkgelegenheid bouw na jaren krimp weer in de lift

29.01.2015 | Branchenieuws | 94986 keer bekeken
Werkgelegenheid bouw na jaren krimp weer in de lift

Na zes jaren van krimp zal de werkgelegenheid in de bouw dit jaar voor het eerst weer groeien. Die groei zal echter niet te danken zijn aan het segment onderhoud en renovatie in de woningbouw. Dat voorspelt het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB).

Forse groei na uitzonderlijk lage niveaus
Het EIB verwacht dat er in 2015 zo'n vijfduizend voltijdbanen in de bouw bij komen. Daarna vindt er een versnelling plaats. In zes jaar zullen er bijna zestigduizend banen ontstaan. Dat is een broodnodige stijging, want tijdens de crisis verdwenen er ongeveer 85 duizend banen. "De groei moet wel worden bezien in het licht van de uitzonderlijk lage niveaus die inmiddels zijn bereikt", aldus het EIB. Werden er voor de crisis nog 80.000 woningen per jaar opgeleverd, in 2014 waren dit er nog maar zo'n 45.000. De toename van de werkgelegenheid komt in eerste instantie vooral ten goede aan tijdelijke werknemers, later wordt ook een stevige groei van reguliere werkgelegenheid verwacht.

Licht herstel in de bouw
Het EIB baseert zijn cijfers wellicht ook op het lichte herstel dat de bouw vorig jaar liet zien. Zo namen de vergunningen en verkopen toe en zaten de orderportefeuilles in de lift. Alleen de nieuwbouw van woningen nam nog af met 8 procent. Ook het segment onderhoud en renovatie in de woningbouw gaat het nog minder goed. Er is wel sprake van groei, maar deze ligt op slechts 1,5 procent. Dit komt deels doordat het verlaagde btw-tarief van 6 procent halverwege dit jaar afloopt. Pas na 2016 zal deze negatieve impuls wegebben.

Redactie RenovatieProfs

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren