Vier plannen voor herbestemming paleis Soestdijk geselecteerd

21.12.2015 | Branchenieuws | 1635 keer bekeken
Vier plannen voor herbestemming paleis Soestdijk geselecteerd

Vier initiatiefnemers zijn nog in de race om Paleis Soestdijk en het landgoed er omheen te mogen herbestemmen. Zij krijgen een half jaar de tijd hun ideeën uit te werken tot een zakelijk rendabel plan, hiervoor krijgen zij elk 100.000 euro.

In oktober 2016 volgt een beoordeling van de plannen, waarna de initiatiefnemers een bod kunnen uitbrengen om hun plan ook echt uit te voeren. Het gaat om de volgende plannen:

Eden Soestdijk - Stichting Voorbereiding Eden Soestdijk, Mecanoo Architecten, Eden Project, Royal HaskoningDHV
De verbondenheid tussen mens en natuur, bezien vanuit duurzaamheid en innovatie vormt het thema van Eden Soestdijk. Er worden twee architectonisch verbijzonderde kassen aan het landschap toegevoegd en het Paleis wordt een tentoonstellings- en ontmoetingscentrum. Inspiratie is het Eden Project in Cornwall, UK. 

Internationaal Handelshuis - Tenman, Van Heemstra Consulting/Landgoedcoach, architectenbureau Fritz
Een (inter)nationaal podium voor het bedrijfsleven, kennisuitwisseling, innovatie en samenwerking. Het paleis zal worden gebruikt als representatieve ontvangstlocatie voor samenkomst, kennisdeling, handelsmissies en staatsbezoeken, maar zal ook publiek toegankelijk zijn.

Made by Holland - Hylkema Consultants B.V., MeyerBergman Investments B.V., Beheer- en Exploitatiemaatschappij Westergasfabriek B.V., Leeuwenpoort Ontwikkeling B.V.
De showcase 'Made by Holland' brengt de kracht en de competenties van het Nederlandse bedrijfsleven (inter)nationaal onder de aandacht in de vorm van een beleving, ook op het landgoed komen showcases. De fraaie ruimtes in het paleis blijven behouden en beleefbaar en aan de overzijde van de Amsterdamsestraatweg is een daarop aansluitend dynamisch cultureel, horeca- en evenementenprogramma voorzien.

Nationaal Ensemble - VolkerWessels, Staatsbosbeheer, Van Hoogevest Architecten BV, H+N+S Landschapsarchitecten, Cultureel Organisatiebureau Artifex
Uitgangspunt van het programma is het ervaren van de relatie tussen verleden, heden en toekomst van ontwikkelingen binnen ons Koninkrijk. Het paleis, als huis van het verleden, behoudt de huidige multifunctionele programmering. In het park komt een nieuw paviljoen, gericht op jonge bezoekers.

paleis-soestdijk-voorkant.jpg

In juli kondigde minsister Blok van Wonen en Rijksdienst een openbare inschrijving aan voor serieuze en creatieve ideeën uit de samenleving voor een economisch duurzame herbestemming van landgoed en Paleis Soestdijk.

120 ideeën

In totaal zijn 120 ideeën ingestuurd voor het paleis en het landgoed eromheen. Stef Blok schrijft in een brief aan de kamer dat in veel van de voorstellen doorklinkt dat Soestdijk ‘van ons allemaal en voor ons allemaal’ is. Terugkerende thema’s in veel voorstellen waren land- en tuinbouw en voedseltechnologie, water en handel, gezondheid, innovatie, duurzaamheid en internationale kennisuitwisseling en samenwerking.

De meeste plannen sloten aan bij de uitgangspunten van de provincie Utrecht en de gemeenten Soest en Baarn. Bijvoorbeeld dat een nieuwe bestemming toeristische, recreatieve voorzieningen biedt, openbaar toegankelijk is, maar ook recht moet doen aan de cultuurhistorische en ecologische waarde van het complex. Verder moeten het paleis en het landgoed bij elkaar blijven en moet de gevel blijven staan.

Redactie RenovatieProfs


Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren