​Vereniging van Eigenaren moet verplichte spaarpot voor onderhoud

22.12.2015 | Branchenieuws | 2064 keer bekeken
​Vereniging van Eigenaren moet verplichte spaarpot voor onderhoud

Een Vereniging van Eigenaren (VvE) is straks verplicht om jaarlijks een minimumbedrag te reserveren voor onderhoud en herstel van het gebouw. De ministerraad heeft ingestemd met de wet, die het functioneren van een VvE verbetert, op voorstel van minister Blok voor Wonen en Rijksdienst en minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie.

De reserveringsplicht voor VvE’s is financieel gezien belangrijk voor appartementbezitters. De servicekosten die per maand betaald worden aan een VvE (en deels toegevoegd aan de reservering) zijn in feite vaste lasten die invloed hebben op de hoogte van de te verkrijgen hypotheek.

Lening

In het wetsvoorstel is ook expliciet opgenomen dat het als VvE mogelijk is een lening aan te gaan. Verder verbetert de voorgestelde wetswijziging de regels met betrekking tot de hoofdelijke aansprakelijkheid: zodra een lid van de VvE zijn appartement of woning verkoopt, wordt ook zijn deel van de lening overgedragen aan de nieuwe eigenaar.

De hoogte van het te reserveren bedrag wordt vastgesteld op basis van een meerjaren onderhoudsplan of 0,5% van de herbouwwaarde van het appartementencomplex. Het streven is om het wetsvoorstel op 1 januari 2017 in werking te laten treden. 

Redactie RenovatieProfs

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (3)

Reageren
 • Frank Sengers
  04.02.2016 - 10:52 uur | Frank Sengers

  De afgelopen jaren zijn we veel situaties tegen gekomen waar het onderhoud van de gebouwen er belabberd bij staan. Door het ontbreken van kennis en (geld) wordt er door veel VvE te weinig geld gereserveerd om het gebouw en zijn installaties in goede conditie te houden. Hierdoor het noodzakelijke onderhoud al jaren doorgeschoven waardoor de feitelijke kosten alleen maar oplopen. Door uitstel moeten er steeds meer herstelwerkzaamheden plaats vinden al vorens men tot het regulieren onderhoud kan overgaan. Een goede adviseur moet de leden van een VvE hierop wijze en hun confronteren met de consequenties van het bezuinigen op de onderhoudskosten. Ook het nemen van energie besparen maatregelen voor een gebouw moet hierbij aan de orde komen.

  Met VvE besturen wil graag om te tafel gaan zitten om de situatie op te nemen en een stappenplan maken om het onderhoud en de energie aspecten van hun gebouwen te optimaliseren.

  Met vriendelijke groeten,
  Frank Sengers

 • Redactie RenovatieProfs
  28.12.2015 - 13:51 uur | Redactie RenovatieProfs

  Beste Etienne Snelleman,

  Goed punt heeft u daar!
  Ik zou graag in contact met u komen, zou u een mailtje willen sturen naar redactie@jaarbeurs.nl?

  Alvast bedankt!

  Vriendelijke groeten,
  Jantine Albers, redactie RenovatieProfs

 • Etienne Snelleman
  25.12.2015 - 10:56 uur | Etienne Snelleman

  Waarom moet dit nu in een wet worden vast gelegd !!. Weet als geen ander hoe een VVE werkt. Vooral de kleine vve met drie woonlagen, jaren 30 woningen hebben al een probleem, slapend. Vele worden op dit moment wakker gemaakt. Men realiseert zich terdege, er moet wat gebeuren. Een aantal van deze VVE zijn en zullen nooit draagkrachtig genoeg zijn om aan hun verplichtingen te voldoen. Aangaan van leningen voor onderhoud is vragen om problemen. Of de administratie gaat in professionele handen over. Met alsmaar oplopende kosten.

  Zelf denk ik meer in het bewust maken van verantwoordingen die mensen onderling hebben m.b.t. het gebouw waar ze in wonen. En dat ze zelf met een goed plan moeten komen, wat veel beter bij de huidige situatie en mensen past. Men realiseert zich terdege dat het wel om kapitaal gaat.