​Uitkomst pilot: bouw absoluut niet klaar om zelf toezicht te houden

16.08.2016 | Branchenieuws | 899 keer bekeken
​Uitkomst pilot: bouw absoluut niet klaar om zelf toezicht te houden

Er kunnen gevaarlijke situaties ontstaan als de bouwsector zelf het toezicht op kwaliteit en veiligheid organiseert. Dat blijkt uit een proef die de gemeente Den Haag deed op het verzoek van het ministerie van Wonen en Rijksdienst. Ze moest bij 40% van de gecontroleerde gevallen ingrijpen.

Dagblad Trouw en Cobouw hadden inzage in de tussentijdse evaluatie van de proef, die in 2014 is gestart. Aanleiding van de proef is de Wet Kwaliteitsborging die minister Blok wil invoeren. Hiermee hoopt hij betere kwaliteit te waarborgen in de bouw en de verantwoordelijkheid voor het toezicht op veilig bouwen weg te halen bij de gemeenten.

Instortingsgevaar en ontbrekende berekeningen
Sinds het begin van de proef werden onderzoeksbureaus ingehuurd door de Haagse bouwsector om de kwaliteit en de veiligheid te controleren. Hun toetsingsrapporten bleken oppervlakkiger te zijn dan de gemeente gewend was. De gemeente deed niet het toezicht maar keek mee bij de bouw van 437 woningen. Bij maar liefst 40% daarvan moest ze ingrijpen. De bouw zou twee keer helemaal stil zijn gelegd wegens instortingsgevaar, en bij andere bouwprojecten leidde de nieuwe manier van werken tot onjuiste of zelfs ontbrekende bouwtekeningen en -berekeningen. Ook waren er nieuwbouwwoningen met onvoldoende ventilatiemogelijkheden en leidde gebrekkige isolatie in rijtjeshuizen tot energieverspilling.

Waar het wel goed gaat, ligt dat vaker aan "een toevallig goede aannemer of adviseur dan aan een goed systeem van kwaliteitsborging", schrijft de gemeente volgens diverse media. De gemeente is dan ook niet te spreken over de nieuwe wet. Sterker nog: “De gemeente laat geen spaan heel van het geleverde werk van aannemers, constructeurs en private kwaliteitsbewakers die door bouwers zijn ingehuurd”, meldt Trouw.

Branchevereniging Bouwend Nederland erkent tegen Trouw dat de sector nog niet klaar is voor de toekomstige situatie. Minister Blok vindt dat de proef niet uitwijst dat zijn plannen onhaalbaar zijn. Hij benadrukt dat het gaat om pilots, en dat die worden gebruikt om dingen te verbeteren en verder te testen.

Lees meer over de Wet Kwaliteitsborging.

RenovatieProfs
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (2)

Reageren
 • 18.08.2016 - 16:09 uur | Geachte heer Van Doesburg,

  Het inhuren van een controleur/toezichthouder behoort niet tot de taak van een bouwondernemer maar is een taak van de opdrachtgever. Een bouwondernemer is maar op één ding uit en dat is zoveel mogelijk winst. Dat gaat ten koste van de kwaliteit en dat weten we al heeeeeel erg lang.
  Zelf 13 jaar ambtenaar geweest en na wat omzwervingen al weer 17 jaar in de eigen onderneming als bouwmanager en bouwadviseur actief. Als zodanig al mijn opdrachtgevers behoed voor slechte kwaliteit en te hoge kosten.

 • 18.08.2016 - 10:00 uur | Jaap Van den Bosch

  Het heeft naar mijn idee via de huidige bedachte constructie weinig te maken met een verbeterde kwaliteit zoals minister Blok steeds zegt, nee Blok is een VVD er, en die willen maar 1 ding en dat is vrijheid voor de ondernemer, en de rest als kwaliteit verbetering fantaseren ze er volgens mij alleen maar bij om steun te krijgen voor de plannen.
  En als je leest waar dat private controle bedrijf allemaal aan zou moeten voldoen, zou je het bijna nog gaan geloven ook dat het allemaal goed geregeld is, maar de grote fout komt er direct achteraan, en dat is dat het private controle bedrijf betaalt wordt door de opdrachtgever, en dat is tegenwoordig vaak een aannemer die zelf woningen bouwt voor de verkoop, en ik ga er niet vanuit dat die zijn werk even laat stil leggen door een controle bedrijf die hij ook nog zelf moet betalen, en dan wordt het de vraag hoe ver gaat dit controle bedrijf? laat hij tekortkomingen echt herstellen en houdt hij zijn poot stijf, of denkt hij, tja als ik dit nu doe, breekt de pleuris uit, en kan ik de volgende opdracht van hun wel vergeten, vul nu zelf maar in wat de koers kan gaan worden.

  In de vlees industrie hadden ze ook soortgelijks iets bedacht, waar de overheid nu weer bakzeil heeft moeten halen.

  Kan een private controle dan niet? ja die kan best wel, maar dan via een constructie dat het controle bedrijf op geen enkele manier kwa opdracht en geld afhankelijk is van het bedrijf wat hij moet controleren, hoe of dat precies moet zou een mooi klusje zijn voor Blok en zijn volgelingen om daar een gezicht aan te gaan geven, maar zal niet echt passen in VVD gedachte.