Transformatie leegstaande kantoorgebouwen wordt makkelijker

04.05.2015 | Branchenieuws | 1350 keer bekeken
Transformatie leegstaande kantoorgebouwen wordt makkelijker

Vorige week schreven we over de enorme leegstand van winkelpanden en hoe het komt dat deze panden niet altijd even makkelijk getransformeerd kunnen worden in woningen. Vandaag kondigt het kabinet aan dat het transformeren van leegstaande kantoorpanden naar woningen stukken makkelijker wordt vanaf nu. Momenteel staat ongeveer 15 procent van de kantoorpanden in ons land leeg.

Minister Stef Blok van Wonen wil de enorm leegstaand aanpakken door het doorvoeren van nieuwe wetgeving. Hij belooft dat bedrijven die kantoorpanden ombouwen tot woningen, de aankomende dertig jaar geen verhuurdersheffing hoeven te betalen. Ook geldt voor deze verhuurders het puntensysteem dat een maximale huurprijs vaststelt niet.

Transformeren aantrekkelijker
Door het versoepelen van de regelgeving hoopt de minister dat het voor verhuurders aantrekkelijker wordt leegstaande kantoorpanden te transformeren tot woningen. Het puntensysteem houdt veel investeerders nu tegen om hun geld in afgedankte kantoorpanden te stoppen.

Het Economisch Instituut voor de Bouw regeert positief op de nieuwe regelgeving. Zij verwachten dat de regeling de bouwsector miljoenen euro's aan extra werk gaat opleveren. Hun schatting bedraagt 140 miljoen. Volgens het EIB zorgen de maatregelen in het gunstigste geval voor de transformatie van zo'n 1800 woningen per jaar in de komende vijf jaar. Voor de werkgelegenheid zou dat ook veel goeds betekenen. In dit gunstige geval levert de maatregel ongeveer 700 voltijdsbanen op in de bouwsector.

Redactie RenovatieProfs

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren