​‘Toekomst van zonne-energie ligt bij lokale initiatieven’

23.05.2016 | Branchenieuws | 745 keer bekeken
​‘Toekomst van zonne-energie ligt bij lokale initiatieven’

Deskundigen op het gebied van zonne-energie voorspellen dat zonne-energie van de toekomst niet alleen wordt opgewekt in grootschalige zonnecentrales of met baanbrekende nieuwe technieken, maar door lokale initiatieven. Ze delen op 26 mei hun visie op de toekomst en ervaringen uit de praktijk tijdens de achtste editie van conferentie ‘The Solar Future NL- Prepare for change’.

De deskundigen zien voor zich dat wijken en buurten op daken en op een zonneweide duurzame energie opwekken, en dat dit zich als een lappendeken over de wereld zal verspreiden. “De grote doorbraak zit vooral in de algemene acceptatie van zonne-energie en het meervoudig ruimtegebruik,” zegt directeur Frans Latjes van Ecorus Nederland, een specialist op het gebied van grootschalige zonne-energie, tegen The Solar Future. Hij vervolgt: “Als je vijf jaar vooruit kijkt zullen veel meer mensen zonnepanelen op hun dak hebben. Nu vinden mensen het nog lelijk, maar straks zitten zonnepanelen overal in verwerkt om energie op te wekken. Als de buurman dan overstag gaat, krijg je kuddegedrag en wil ineens iedereen het.”

Onafhankelijkheid
Er is al een aantal lokale initiatieven in Nederland waar zonne-energie wordt opgewekt. Op de ‘Solar Campus Purmerend’ wordt met 22.000 zonnepanelen jaarlijks 5,5 megawatt aan groene stroom opgewekt. Het is een van de grooste solarparken van de Benelux, Ecorus faciliteert het project aan lokale initiatiefnemers. Latjes voorspelt volgens The Solar Future: “Mensen willen op het gebied van energie onafhankelijk worden. Ze willen op hun eigen dak of op een zonneweide in de buurt stroom opwekken en afnemen. Hoe dichterbij je het opwekt, hoe lager de transportkosten. Net als bij de stadslandbouw, die de moestuintjes heeft teruggebracht en waar je op de fiets heen kunt. Zo gaat het ook met duurzame energie.”

Lees ook: Nederland koploper zonne-energie; desondanks veel kritiek

Deelauto’s op zonnestroom
Nog een goed voorbeeld van zo’n lokaal initiatief is er een in de Utrechts wijk Lombok. Daar worden de batterijen van elektrische auto’s door een netwerk van bewoners gebruikt om overtollige energie van zonnepanelen in op te slaan en terug te leveren. Robin Berg, oprichter en directeur van LomboXnet, is er volgens The Solar Future van overtuigd dat wijkinitiatieven die zelf hun energie opwekken de toekomst hebben. “Wereldwijd zullen complete steden en landen op deze manier gaan werken. Ook grote zonnecentrales hebben opslag nodig en ook daarvoor kun je elektrische auto’s gebruiken,” stelt hij. Het systeem gaat volgens hem beter werken als het in meer wijken wordt uitgerold. LomoXnet biedt elektrische deelauto’s op zonnestroom, plaatst zonnecentrales op scholen, ontwikkelt laadpalen op zonne-energie die kunnen laden én ontladen en biedt zelfs snel internet op zonnestroom aan.


Hoe zie jij de toekomst van zonne-energie voor je?

Redactie RenovatieProfs

Blijf altijd op de hoogte
Meld jezelf nu aan voor de RenovatieProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • Edwin Res
    24.05.2016 - 13:08 uur | Edwin Res

    Mooi artikel! Wij proberen [sluikreclame verwijderd] daarin ook te faciliteren om die lappendeken te realiseren. De brug die wij willen slaan is door juist de huishoudens die geen (geschikt) dak hebben te koppelen aan de gebouweigenaren die wel het dak hebben maar niet de financiële middelen om de totale investering op te brengen. Zo maken we zonne-energie echt voor iedereen bereikbaar!