Titel Solar City 2016 gaat naar Zwolle

02.06.2016 | Branchenieuws | 405 keer bekeken
Titel Solar City 2016 gaat naar Zwolle

Zwolle is volgens de jury van de Solar City 2016 de beste zonne-energiegemeente van Nederland. De gemeente is ‘een voorbeeld op het gebied van gemeentelijk energiebeleid, daadkrachtig en laat een duidelijk beleid zien’, aldus de jury.

‘Zwolse beleid is pragmatisch stimulerend’
Het Zwolse beleid voor zonne-energie zou pragmatisch stimulerend voor de inwoners van de stad zijn en heeft volgens de jury tot langdurige resultaten geleid. Eerder schreef de jury over de Overijsselse gemeente: “Op het gebied van de organisatorische inpassing van het beleid in de stad, administratie en stimulering laat Zwolle zich van zijn beste kant zien. Sterk hierin is de wijze waarop de gemeente een grote groep actieve partijen in Zwolle effectief ondersteund. Daarnaast toont een eigen gemeentelijke subsidieregeling de aanpakkracht van deze gemeente. Blauwvinger Energie is een mooi voorbeeld hoe de energietransitie aangejaagd kan worden. Zij weet heel veel Zwollenaren te enthousiasmeren voor de energietransitie en CEO’s van bedrijven tot stuurman/vrouw te maken van de transitie naar een duurzame energievoorziening.”

‘Hardenberg neemt voorbeeldfunctie zeer serieus’
Andere kanshebbers voor de titel Solar City 2016 waren Hardenberg en Wageningen. De jury schreef over Hardenberg: “De gemeente Hardenberg is enthousiast, ‘zon-minded’ en timmert opvallend hard aan de weg. Met 250 Wp/inwoner scoren ze als één van de hoogste. Dit betekent een flink aantal zonnepanelen in verhouding tot het aantal inwoners. Ze steekt op dit punt met kop en schouders uit boven de andere twee genomineerde gemeenten. De gemeente is daarmee succesvol in haar doelstellingen voor zonnestroom. De gemeente Hardenberg neemt haar voorbeeldfunctie zeer serieus (o.a. door de toepassing in haar eigen gemeentehuis). Daarnaast gelooft ze sterk in de kracht van ‘sociaal bewijs’; zien en van elkaar leren spelen een belangrijke rol. Ze investeert hiervoor met succes in een kern/wijkgerichte aanpak. Hierdoor steken buurtbewoners elkaar aan met het ‘zonnepanelenvirus’.”

‘Zonne-energie zit in de DNA van Wageningen’
Over Wageningen schreef de jury het volgende: “Lokaal opwekken van zonnewarmte blijkt in Wageningen net zo vanzelfsprekend als het opvangen van die energie en het gebruiken voor opwekking van stroom. Zonne-energie zit in de DNA van deze gemeente en van haar inwoners. Van bejaarden tot studenten, van woningeigenaren tot huurders: iedereen lijkt gebruik te maken van de energie van de zon. Als je door Wageningen fietst of rijdt zie je in elke straat wel een paar zonnepanelen of zonnecollectoren.
Wageningen heeft een zeer breed pakket van maatregelen ontwikkeld, die succesvol zijn/worden ingezet. Opvallend is het afschaffen van leges ten behoeve van de stimulering van zonneparken, een sterke beleidsmaatregel.”

De jury bestond uit vertegenwoordigers van Klimaatverbond, Vereniging Eigen Huis, Holland Solar, RVO Nederland, Solar Energy Application Centre, Stichting Monitoring Zonnestroom en Solar Magazine. De Solar City 2016 werd bekendgemaakt tijdens de Solar Days. 

Redactie RenovatieProfs

Blijf altijd op de hoogte
Meld jezelf nu aan voor de RenovatieProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren