Tien miljoen euro om rijksmonumenten te verduurzamen

11.09.2015 | Branchenieuws | 653 keer bekeken
Tien miljoen euro om rijksmonumenten te verduurzamen

De komende twee jaar krijgen achttien rijksmonumenten 10 miljoen euro om aanpassingen te kunnen laten doen die de gebouwen duurzamer maken. Minister Jet Bussemaker van Cultuur heeft dit geld beschikbaar gesteld en is nodig om de cultuurhistorische waarde van de monumenten in tact te houden en ze tegelijkertijd minder energie te laten verbruiken.

Onder meer musea, boerderijen, molens en voormalige fabrieken doen mee aan de proef. Zij krijgen een eenmalige subsidie voor duurzaamheidsingrepen als aanvulling op de gemaakte kosten van herbestemming of renovatie. Het geld gaat naar projecten die al in de startblokken staan en uiterlijk in 2016 moeten worden afgerond.

Warmte over
Een voorbeeld is de Hermitage in Amsterdam. Na de verbouwing ervan bleek dat er meer zalen gekoeld dan verwarmd werden. Het gebouw heeft dus warmte over en met de extra investering zullen de Hermitage en de Hortus Botanicus verbonden worden door 425 meter lange buizen. Het warmte-overschot van het museum kan zo gebruikt worden voor de verwarming van de kassen van de Hortus Botanicus. Andersom krijgen zij gekoeld water terug voor de koeling van de kunst.

Lees ook: Werken aan een monument

“Bij renovatie of herbestemming wordt er nog onvoldoende gekeken naar mogelijkheden om energie te besparen. Dat is logisch, want het vergt veel creativiteit om de cultuurhistorische waarde in tact te houden. Deze rijksmonumenten laten zien dat er volop ideeën zijn in de sector waar anderen van kunnen leren”, aldus minister Bussemaker.

Ervaringen
Bij de evaluatie van de pilot worden de energielasten op verschillende momenten, de eventuele aantasting van de cultuurhistorische waarde van de monumenten en de uiteindelijke opbrengsten meegenomen. Op basis van de ervaringen bij de deelnemers van het proefprogramma wil het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap inzicht krijgen in de kansen en uitdagingen van verduurzaming in deze sector en de stimuleringsmaatregelen die hier het beste bij passen. 

Redactie RenovatieProfs

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren