Testomgeving voor optimaliseren energieneutrale kantoren opgezet

09.03.2016 | Branchenieuws | 680 keer bekeken
Testomgeving voor optimaliseren energieneutrale kantoren opgezet

Het Rijksvastgoedbedrijf richt in het kantoorgebouw van Rijkswaterstaat in Rijswijk een testomgeving in om te laten zien dat een energieneutraal kantoor mogelijk is. De test is bedoeld om te ontdekken welke innovaties geschikt zijn om het gebouw interactiever, slimmer, energiezuiniger én comfortabeler te maken. 

Opgedane kennis over baanbrekende innovaties laat zien dat er veel bereikt kan worden in het verduurzamen van kantoorgebouwen. Het Rijksvastgoedbedrijf onderzoekt in de testomgeving hoe de duurzame innovaties presteren, en hoe zij werken in samenhang met het gebouw en de gebruiker. In het pand worden vier systemen getest:

  • Internet of things: creëren van een slim gebouw dat energiegebruik reduceert en comfort verhoogt. Door de integrale benadering versterkt dit de reductie van het energiegebruik.
  • Klimaat: comfort verbeteren en tegelijk het energiegebruik verlagen.
  • Licht: reductie van elektriciteitsverbruik en verbetering van de lichtkwaliteit met behulp van daglicht.
  • Actieve schil: Optimale benutting van omgevingsenergie. De schil om het gebouw heen kan gebruikt worden om op een duurzame manier energie op te wekken en op te slaan.

In het volgende filmpje wordt duidelijk gemaakt wat er precies gaat gebeuren.

Samenvatting van het filmpje:

De systemen worden op zowel een afzonderlijke afdeling als in combinatie met elkaar getest. Op identieke kantoorverdiepingen vinden referentiemetingen plaats. Sensoren meten onder andere temperatuur, licht en luchtvochtigheid. De sensoren maken een belangrijk deel uit van het Internet of Things. Dat betekent dat allerlei apparaten, het gebouw en de gebruiker via het internet met elkaar verbonden worden. Het gebouw leert van de informatie die de sensoren leveren, en op basis daarvan kunnen de apparaten slim worden aangestuurd. Het voordeel hiervan is dat het gebouw minder energie gebruikt. Het zelf kunnen instellen van de temperatuur op de eigen werkplek verlaagt niet alleen het verbruik, het verhoogt ook het comfort. De gebruiker kan via bijvoorbeeld tablet of smartphone het eigen persoonlijk comfort inregelen, daar wordt het gebouw vervolgens nóg slimmer van.

Andere innovaties die het klimaatsysteem verder verduurzamen zijn nieuwe materialen, verwerkt in bijvoorbeeld plafondplaten die een te veel aan warmte tijdelijk opslaan. Ook aan de buitenkant van het gebouw worden innovaties doorgevoerd. De bestaande gevel krijgt een extra schil die als zogenoemde actieve gevel gebruikt gaat worden. Bij een actieve gevel wordt slim gebruik gemaakt van zonlicht, zonnewarmte en luchtverversing. De gevel wordt bovendien geschikt voor het opwekken van elektriciteit, zo draagt ook dit systeem bij aan de verduurzaming van het gebouw.

Energieneutraal in 2021
De Europese Unie koerst met zijn beleid af op een volledig energieneutraal gebouwde omgeving in 2050. Om dit te bereiken, stelt de EU dat nieuwbouw vanaf 2021 (bijna) energieneutraal moet zijn. Voor overheidsgebouwen geldt deze eis zelfs al vanaf 2019. Dit vraagt om innovatieve oplossingen. Het Rijksvastgoedbedrijf wil met de test die drie jaar duurt laten zien dat energieneutraal bouwen en renoveren mogelijk is.

De testomgeving in Rijswijk is één van de initiatieven in het programma Groene Technologieën 3.0 van het Rijksvastgoedbedrijf. Het testprogramma loopt naar verwachting vier jaar en is bedoeld om te ontdekken welke innovaties geschikt zijn om het gebouw interactiever, slimmer en energiezuiniger te maken. Hiermee wordt het gebouw niet alleen groener; ook het gebruikscomfort neemt toe. De ervaring en resultaten worden gebruikt bij toekomstige renovaties en nieuwbouw van alle overheidsgebouwen.


Redactie RenovatieProfs
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren