Sustainer Homes bouwt zelfvoorzienende prefab-woningen van hout

08.11.2016 | Branchenieuws | 1166 keer bekeken
Sustainer Homes bouwt zelfvoorzienende prefab-woningen van hout

Sustainer Homes gooide vorig jaar hoge ogen met zelfvoorzienende, duurzame en mobiele containerwoningen. Nu heeft de start-up een zelfvoorzienende prefab-woning ontwikkeld op basis van houtskeletbouw. De CO2-uitstoot is 90% minder dan die van een reguliere woning.

De nieuw ontwikkelde woningen van Sustainer Homes, de Sustainer Home Modular, zijn opgebouwd uit modules en op basis van houtskeletbouw. De houten basis wordt uitgezaagd met een robotgestuurde frees en zeer snel geassembleerd. De modules kunnen in allerlei vormen worden geschakeld en op vele manieren worden afgewerkt. Hierdoor zijn veel verschillende ontwerpen te realiseren. 

CO2-reductie was een grote reden om de houten woningen te ontwikkelen. “Gebouwen zijn wereldwijd verantwoordelijk voor 40% van de CO2-uitstoot. Om dit terug te brengen zullen we radicaal duurzamer moeten bouwen. Sustainer Homes besparen over hun levensduur ruim 90% van de CO2 uitstoot ten opzichte van reguliere bouw”, adus Sustainer Homes.

Energieneutraal
Een per woning op maat gemaakt zonnesysteem en waterfiltersysteem zorgen ervoor dat iedere woning minstens evenveel energie en water produceert als dat wordt verbruikt. De woningen zijn daarmee energieneutraal, en ook nog eens off-grid.

Materialen
De CO2-impact van een woning zit niet alleen in de energie tijdens de levensduur, maar ook in de materialen waarmee wordt gebouwd. “We gebruiken alleen materialen die op duurzame en sociale wijze gewonnen zijn, en kiezen we voor natuurlijke materialen zoals hout in plaats van beton of staal. Zo creëren we een gezonde woning zonder in te leveren op design of comfort.”

Tiny House movement
Sustainer Home is niet het enige bedrijf dat zich richt op kleine off-grid woningen. Wij schreven al eerder over Tiny TIM, waarvoor de eigenschappen van mos en gebrand hout worden benut, en waar een wand afvalwater zuivert. Het Wikkelhuis, het duurzame verplaatsbare designerhuisje gemaakt van golfkarton. Heijmans ONE, de verplaatsbare starterswoningen waarvan er tien geplaatst zijn in Limburg, is all-electric. Naast dat de huizen lang meegaan omdat ze steeds op een nieuwe plek ingezet kunnen worden, zijn de ontwikkelaars ook bezig om de totale stroom van gebruikte materialen volledig cradle-to-cradle te maken.

Sustainable Homes maakte een infographic om te laten zien hoe ze te werk gaan: 

SH-infographic.png

RenovatieProfs

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren