Stroomversnelling dreigt ermee te stoppen

21.10.2016 | Branchenieuws | 1189 keer bekeken
Stroomversnelling dreigt ermee te stoppen

Het lijkt er op dat de uitbreiding van de Wet Energieprestatievergoeding definitief wordt, tot grote onvrede van Stroomversnelling. "We gaan ons fundamenteel bezinnen op de vraag of en hoe wij nog door kunnen met de Stroomversnelling”, schrijft het collectief in een brief aan minister Blok.

De uitbreiding houdt in dat de Energieprestatievergoeding ook aan te vragen is door eigenaars van zeer goed geïsoleerde huizen met een aansluiting op aardgas. “De EPV was altijd bedoeld voor het stimuleren van een innovatieve aanpak die nodig is voor duurzaamheidsdoelen die voorbij 2020 liggen. Er is geconcludeerd dat die ambitie alleen gerealiseerd kan worden door een op grote schaal en ingrijpend renoveren van de bestaande woningvoorraad naar Nul op de Meter (NOM)”, schrijft secretaris Lex de Boer namens het Dagelijks Bestuur van de Stroomversnelling. Ze zijn bang dat het besluit van de minister wordt opgevat als een signaal dat niet-fossiele oplossingen pas later nodig zijn. “Daarmee valt de financiële prikkel om te innoveren in echt radicale oplossingen weg en is het vertrouwen (dat Stroomversnelling en de overheid samen optrokken om voor de langere termijn oplossingen te vinden voor het fors terugdringen van het energieverbruik in de gebouwde omgeving) geschaad.” Het bestuur gelooft dat er sprake zal zijn van een Stroomvertraging in plaats van een Stroomversnelling, als de minister bij zijn voornemen blijft.

Leen van Dijke, voorzitter van De Stroomversnelling, verwacht volgens Cobouw niet dat Stroomversnelling opgeheven wordt. Hij geeft aan dat het ‘bizar’ zou zijn als dat het geval was, maar dat een aantal bouwers en corporaties die al vanaf het begin betrokken waren ‘heel erg boos’ zijn op minister Blok.

Stroomversnelling is een collectief aan partijen die de afgelopen jaren hard hebben gewerkt om Nul op de Meter woningen te ontwikkelen. Zo’n NOM-woning wekt evenveel energie op als dat er nodig is voor het huis en het huishouden.

Er zijn partijen die juist positief zijn over de uitbreiding, zoals Built4U. Lees hier meer.

RenovatieProfs


Foto: NOM-project Gorredijk, fotograaf Frank Hanswijk


Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren