Staat het grootste gerenoveerde passiefhuis van Europa in Brussel?

01.12.2016 | Branchenieuws | 317 keer bekeken
Staat het grootste gerenoveerde passiefhuis van Europa in Brussel?

Na een grondige renovatie wordt de Astrotoren in Brussel gezien als ‘het grootste passiefhuis van Europa’. Gebruikers zouden door de energiebesparingstechnieken 60% minder energie hoeven te gebruiken. 

De Astrotoren zou volgens Belgische media voor de renovatie te klein zijn, en erg hoge werkings- en onderhoudskosten hebben. Een grondige renovatie van twee jaar bracht hier verandering in. Bouwgroep Willemen Groep meldt dat er beduidend minder energie hoeft te worden gebruikt: “Nieuwe huurders zullen door de forse isolatie- en energie-efficiëntie-inspanningen 60% minder energie gebruiken, terwijl de meerkost van de werkzaamheden maar 10% bedraagt in vergelijking met een klassieke building.”

Het gebouw is vooral energie-efficiënter geworden door de nieuwe gevel. De isolatiedikte in de buitenwanden bedraagt 20 cm, in het dak is deze zelfs 28 cm. Ook de kleur van het glas is gekozen in kader van de energie-efficiëntie: het blauwe isolatieglas warmt minder snel op in de zomer, maar laat wel evenveel licht binnen. De structuur van het gebouw werd bovendien aangepast en op het dak werd een nieuwe staalstructuur geïnstalleerd voor de technische lokalen.

Vorige week werd het gebouw in gebruik genomen, en tegen midden 2017 zullen de Brusselse dienst voor arbeidsbemiddeling Actiris, VDAB Brussel en Bruxelles Formation allemaal hun intrek hebben genomen in de Astrotoren. Dan zullen er meer dan duizend mensen werken, die jaarlijks meer dan 150.000 mensen zullen ontvangen. In totaal is er meer dan 35.000 m2 beschikbare ruimte.

Twee jaar geleden kwam de Astrotoren minder goed in het nieuws: twee 50 kilo wegende metalen platen van 10 meter waren tijdens de renovatie op de openbare weg gevallen. Niemand raakte gewond, maar de gemeente heeft een noodplan geactiveerd en vijftig mensen werden geëvacueerd. Eerder die week nog viel er een ruit naar beneden van de 23e verdieping.

RenovatieProfs

Afbeelding: Willemen Groep

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren