​Scherpere Arbowet en hogere boetes moeten arbeidsomstandigheden verbeteren

19.12.2016 | Branchenieuws | 693 keer bekeken
​Scherpere Arbowet en hogere boetes moeten arbeidsomstandigheden verbeteren

Opdrachtgevers die opdrachtnemers laten werken onder slechte arbeidsomstandigheden, kunnen vanaf 1 januari flink hogere boetes verwachten: een overtreding kan vanaf dan beboet worden met een bedrag tot € 13.500.

Opdrachtgevers zijn in sommige gevallen medeverantwoordelijk voor ongelukken, omdat werk tegenwoordig vaak wordt uitbesteed door hen. Zij bepalen dus mede de omstandigheden waaronder het werk wordt uitgevoerd. Soms wordt zoveel tijdsdruk opgelegd dat dit kan leiden tot ongelukken. Ook schatten ze regelmatig de risico’s van een uit te voeren bouwproject onvoldoende in en nemen daarmee onnodig grote risico’s voor werknemers.

De Rijksoverheid gelooft dat arbeidsrisico’s en ongelukken tijdens het werk worden voorkomen door vanaf de start van een project beter na te denken over veilig en gezond werken, en de planning daar beter op af te stemmen.

In het Arbobesluit worden de bepalingen voor opdrachtgevers aangescherpt. Hierdoor kan de Inspectie SZW (voormalig: Arbeidsinspectie) harder optreden tegen opdrachtgevers van bouwprojecten die de Arbowet overtreden, bijvoorbeeld met hogere boetes. Ook opdrachtgevers die verzuimen een asbestinventarisatierapport aan de uitvoerende partij te verstrekken, kunnen nu door de Inspectie SZW worden aangepakt.

Vanaf maandag is er op het Arboportaal een speciale pagina Verantwoord Opdrachtgeverschap.

Lees ook: Over ongevallen in de bouw en wat er beter moet door Cock de Jong

Afgelopen maanden werd al duidelijk dat de veiligheid in de bouw nog lang niet op orde is. In juli luidde de Inspectie SZW de noodklok over veiligheid in de bouw, en in augustus maakte de Inspectie bekend extra te gaan controleren in verband met schokkende cijfers over gehoorschade. Uit een reportage van de Volkskrant bleek bijvoorbeeld dat er regelmatig veel te zware objecten worden getild op de bouwplaats. 

RenovatieProfs


Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren