'Renovatie oude scholen goedkoper dan nieuwbouw'

07.09.2015 | Trends | 2389 keer bekeken
'Renovatie oude scholen goedkoper dan nieuwbouw'

Veel schoolgebouwen uit de jaren zestig, zeventig en tachtig zijn ten onrechte afgedankt. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Mevrouw Meijer, die in opdracht van de gemeente Haarlem veertien basisscholen in stadsdeel Schalkwijk onderzocht. Dat meldt Binnenlands bestuur.

Uit het onderzoek komt naar voren dat alle veertien scholen kunnen blijven bestaan. Elf met kleine aanpassingen, drie met een forsere ingreep. Volgens Wilma Kempinga van MM geldt dit resultaat voor scholen door heel Nederland. “Natuurlijk kun je te maken hebben met krimp en moeten twee van de vier scholen misschien dicht. De twee andere krijgen dan vaak nieuwbouw, omdat hun pand niet meer zou voldoen. ‘Morgen past niet in een gebouw van vroeger’, wordt dan gezegd. Maar dat is gewoon niet waar.”

Normen
Juist de oude gebouwen hebben kenmerken die in nieuwe gebouwen niet snel meer terug kunnen komen. “Die ruime, hoge klaslokalen met daglicht van twee kanten krijg je echt nooit meer terug, dat laten de normen niet toe”, vertelt zij. Volgens haar zijn de gebouwen misschien ouderwets, maar de kapitaallasten zijn bij renovatie 10 tot 30 procent minder dan wanneer je nieuw bouwt.

Lees ook: Oud klooster omgetoverd tot Brede School Oisterwijk

Daarnaast is het volgens MM ook zo dat de nieuwe scholen vaak gebouwd worden aan de rand van een wijk of dorp, waardoor kinderen niet meer lopend of op de fiets naar school kunnen. De oude gebouwen zijn vaak het hart van zo’n dorp en dat is ook wat waard. De locaties van deze oude scholen kunnen voor nieuwbouwwoningen misschien meer geld opleveren, maar dat is niet het enige waar naar gekeken moet worden, vinden zij.

Redactie RenovatieProfs

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (4)

Reageren
 • Wouter Klijn
  28.09.2015 - 09:30 uur | Wouter Klijn

  Het lijkt me goed om bij een renovatie ook te bekijken hoe de CO2 footprint om laag kan. Renoveren met hernieuwbare materialen kan eng zijn in de wereld beheerst door beton en baksteen maar kan heel goed scoren. Vereniging Strobouw Nederland kan helpen met kennis op het gebied van "bouwen met stro". Er zijn al goede schoolvoorbeelden in het buitenland. Dus we hoeven in Nederland niet meer voorop te lopen.

 • Peter Roest
  11.09.2015 - 09:03 uur | Peter Roest

  De praktijk bewijst in veel gevallen dat naast bouwperiode/bouwstijl, inderdaad ook de ligging relevant is. Omdat bij overwegingen ook steeds meer gekeken wordt naar de exploitatie op langere termijn, blijkt bij nieuwbouw m.n. de installatietechnische component vaak de bottleneck te worden.

 • Harry Teulings
  10.09.2015 - 11:38 uur | Harry Teulings

  Oudere schoolgebouwen die bij een te lage hoogtre van de vertrekken, meestal zonder afgehangen plafond, kunnen geen ventilatiekanalen aangebracht worden. In die gevallen is het installeren van decntrale ventilatoren in de gevelmuren bij renovaties een verantwoorde oplossing

 • Willy van Orsouw
  10.09.2015 - 09:14 uur | Willy van Orsouw

  Een goed artikel.
  Ook in het kader van MVO: waarom iets weggooien wat nog goed is? Maak calculaties op basis van total life cycle costs voor de voorziene periode dat er onderwijs gegeven moet worden in desbetreffende wijk of kern en bepaal aan de hand van de uitkomst wat de beste oplossing is.