Renovatie Afsluitdijk nog dit jaar in dbfm-contract op de markt

14.03.2015 | Branchenieuws | 1099 keer bekeken

De aanbesteding voor de omvangrijke renovatie van de Afsluitdijk komt in een dbfm-contract nog dit jaar op de markt. De dijk wordt aangepakt in combinatie met de keersluizen, spuisluizen en een nieuwe vismigratierivier. Dat maakt Rijkswaterstaat bekend.

Bij de aanbesteding zal de beeldkwaliteit voor het tachtig jaar oude areaal zwaar meewegen. De inzet is "tevreden gebruikers, tevreden beheerders en een tevreden omgeving". Het project ligt dan wel niet in een druk bebouwde omgeving, er is wel sprake van scheepvaart en wegverkeer.

Verkenning
Bijna tien jaar geleden bleek bij toetsing van de primaire waterkeringen dat de Afsluitdijkdijk niet voldoende bescherming meer biedt. In 2007 begon Rijkswaterstaat met een verkenning om het project aan te pakken. Onder leiding van NLIngenieurs-voorzitter Ed Nijpels studeerde vier marktconsortia jarenlang op duurzame varianten. De plannen bleken allemaal te groot en te duur.

Lange tijd was de omvang van het project onduidelijk, maar nu zijn de knopen doorgehakt, waarbij vergaande samenwerking wordt gezocht met de regio. Hun wensen voor een spectaculaire slingerende vismigratierivier gaan onderdeel uitmaken van de publiek-private samenwerking. Daarnaast moeten er fietspaden komen en voorzieningen op het gebied van toerisme en recreatie.

Begroting
Het project staat voor 813 miljoen euro op de begroting van het ministerie, waarvan 602 miljoen euro voor de versterking van de dijk en 211 miljoen euro voor extra spuicapaciteit. Een eerste vereiste is om van de 32 kilometer lange zwakke schakel weer een veilige buffer te maken en de bestaande sluizen te versterken en uithijsbare pompen in te bouwen in het spuicomplex van Den Oever. Aan de Waddenzeekant van Kornwerderzand en voor de bestaande schutsluis bij Den Oever moeten twee nieuwe keersluizen komen.

Onderhoud
De ontwerpopgave is in principe gelijk aan de onderhoudscomponent en ook het beheer en onderhoud van de A7 zullen bij het project gaan behoren. Het plan moet nog voor kerst door minister Schultz op de markt gebracht worden.

Een uitgebreide dialoogfase is gekoppeld aan de tenderfase. De verwachting is dat de uitvoering in 2017 kan beginnen en de dijk in 2021 weer voldoet aan de strenge normen van waterveiligheid en ambities op het gebied van waterbeheer.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren