​‘Rendement van zonneboiler is veel hoger dan zonnepanelen’

05.10.2016 | Branchenieuws | 3749 keer bekeken
​‘Rendement van zonneboiler is veel hoger dan zonnepanelen’

“Een zonneboiler met thermische zonnecollectoren vormt de beste oplossing om te profiteren van de gratis energie van de zon”, dat stelt het Vlaamse Belsolar. Volgens hen is een zonneboiler voor de Belgen een ‘veel betere investering’ dan pv-panelen.

Belsolar is de sectorassociatie van fabrikanten en verdelers van zonneboilers. Het is dan ook logisch dat de partij vindt dat mensen die een elektrische boiler bezitten deze beter kunnen vervangen voor een zonneboiler dan te kiezen voor zonnepanelen. Belsolar onderschrijft deze mening met een voorbeeld:

“Neem een gezin van 3 à 4 personen die in hun woning over een elektrische boiler voor het sanitair warm water beschikken. Samen verbruiken de gezinsleden zo’n 200 liter water per dag aan 45 °C. Op jaarbasis zal het stroomverbruik van die boiler voor de opwarming van het water ± 3.000 kWh bedragen. Daar bovenop komt een verlies van ongeveer 800 kWh per jaar door de minder goede isolatie. In totaal verbruik je dus 3.800 kWh per jaar, alleen al voor je sanitair warm water. Aan een gemiddelde prijs van 0.25 euro per kWh kost warm water je bijgevolg 950 euro per jaar.”

Je kan dat bedrag doen dalen door gebruik te maken van zonne-energie om je water te verwarmen. Dan stelt zich de vraag hoe je dat best doet: door middel van fotovoltaïsche zonnepanelen die elektriciteit opwekken, of door het water rechtstreeks te verwarmen met een zonneboiler? Belsolar: “Aangezien het om een elektrische boiler gaat, lijkt een pv-installatie de voor de hand liggende keuze. Maar het is zeker niet de beste keuze.”

Tabel Belsolar.png

Uitgaande van bovenstaande tabel van Belsolar, geldt voor een gelijkwaardige financiële besparing dat de kostprijs van een zonneboiler lager is, de opbrengst beduidend groter, en dat er minder ruimte nodig is op het dak. De terugverdientijd van een zonneboiler ligt dan ook vier jaar onder die van zonnepanelen.

Voor wie al een pv-installatie heeft, stelt Belsolar een andere slimme oplossing voor: buffer je overtollige zonne-energie in een boiler in plaats van in een batterij.

Een verschil met onze zuiderburen is dat daar een subsidie wordt gegeven voor de aanschaf van een zonneboiler, en niet voor zonnepanelen.

Ben jij het eens met Belsolar of vind jij dat zonnepanelen rendabeler zijn?

RenovatieProfs


Lees ook: Miljard subsidie voor duurzame energie komend halfjaar al vrij

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (2)

Reageren
 • Duurzame Fred
  07.10.2016 - 10:30 uur | Duurzame Fred

  Op zich kan de opmerkelijke reactie van Belsol kloppen. Echter hoeveel boilers hangen er nog in de woningen. De boilers werden tot in de jaren 60 - 65 nog geplaatst. De meeste woningen in die tijd hadden een blokverwarming. In de jaren 80 zijn de meeste blokverwarming uitgezet, vanwege slechte beheer en rendementen. Toen werd er massaal overgegaan om de VR en HR combi-ketels.
  Daarnaast gaat de berekening maar voor maximaal 10 procent van alle woningen. Dit komt omdat er 33 procent alleenstaanden 40 procent 2 persoonshuishoudens zijn. De overige 30 procent zijn ouders met één of meer kinderen in een gezin. Het gaat dus om een hele kleine markt waar Belsol het over heeft.
  Om die reden is zonnepaneel aantrekkelijker dan zonneboilers.
  Omdat mijn elektra rekening geheel gesaldeerd is, heb ik zelfs een raam verplaats om een warmwater collector van Solesta in 2014 geplaatst. Met als doel om 30 prpcent om mijn tapverbruik te besparen. Ik kom denk ik wel tot dat rendement, daar ik een kleine 50 kuub gas per jaar minder verbruikt.

 • Bas V
  06.10.2016 - 13:45 uur | Bas V

  Zelfs met subsidies voor de zonneboiler is een warmtepompboiler in dit geval nog rendabeler:
  Kostprijs: 4000
  Geen dakoppervlak nodig
  Besparing: €634
  Terugverdientijd: 6,3 jaar

  Dit is berekend met een warmtepompboiler met COP 3, terwijl er in de praktijk nog meer efficiënte toestellen beschikbaar zijn. Er moet ook gekeken worden naar het moment waarop het warm water verbruikt wordt. Een zonneboiler brengt veel op overdag in ze zomer, maar dan is er voor particulieren vaak weinig verbruik. Voor normale gezinnen is een een zonneboiler dan ook zeker niet de meest rendabele keuze, zelfs met subsidies. Voor veelverbruikers (zeker overdag in de zomer) zoals campings, zwembaden, sporthallen, .... is dit een ander verhaal.

  De lobby voor warmtepompboilers is blijkbaar minder sterk als die van zonneboilers, want anders is de subsidieregeling in België niet te verklaren.