Particulier wil opgewekte energie zelf gebruiken

23.04.2015 | Branchenieuws | 2345 keer bekeken
Particulier wil opgewekte energie zelf gebruiken

Particulieren die zelf energie opwekken, bijvoorbeeld met behulp van zonnepanelen, houden die energie het liefste dichtbij huis. Hun voorkeur gaat ernaar uit de gewonnen energie zelf te gebruiken. Lukt dat niet, dan delen ze de opgewekte energie het liefste met de buren en pas daarna met andere mensen in het land.

Dit blijkt uit onderzoek onder veertig huishoudens in de smart grid proeftuin 'PowerMatching City' in Groningen van Essent in samenwerking met de Hanzehogeschool in Groningen en DNV GL.

Lees ook: 9 keer creatief met zonnepanelen

Het besparen van kosten lijkt de belangrijkste beweegreden van consumenten. Zij passen hun energievraag graag aan als daarmee kosten bespaard kunnen worden. Zij hechten veel waarde aan het zelf verbruiken van de energie. Om dat te kunnen doen is het soms nodig de momenten van energieverbruik aan te passen, maar dat zeggen de respondenten wel te willen doen.

Opgewekte zonne-energie zelf gebruiken
De elektriciteitsnetten in Nederland hebben het zwaar door de toenemende groei van duurzame energie. Patrick Lammers is Chief Commercial Officer van Essent en hij sluit zich aan bij de wens van de consumenten. "Voor de toekomstige betrouwbaarheid van de netten is het belangrijk dat huishoudens met zonnepanelen hun zelfopgewekte zonne-energie maximaal zelf gaan gebruiken in plaats van terug leveren aan het stroomnet. Nu uit onderzoek blijkt dat consumenten hierin geïnteresseerd zijn, bieden flexibiliteitsdiensten als vraagsturing een reële kans om de energietransitie te realiseren en tegelijkertijd de energierekening betaalbaar te houden. We zullen daar de komende tijd verder op gaan innoveren."

Lees ook: Een zebra met topkoeling

Particulieren willen het liefste dat het energieverbruik via automatische vraagsturing gaat. Dit kan bijvoorbeeld door overdag – wanneer de zon schijnt maar er weinig vraag naar energie is – met behulp van een warmtepomp ventilatielucht te verwarmen. Dit kan 's avonds dan weer gebruikt worden om het huis op te warmen.

Redactie RenovatieProfs

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (3)

Reageren
 • Tony Schoen
  28.04.2015 - 16:44 uur | Tony Schoen

  Energie overdag opslaan voor gebruik 's avonds lijkt me zinvol, maar of warmtepompen en ventilatielucht daar nou het best voor zijn aangewezen? Kan je de energie dan niet beter in een zonneboilervat opslaan? Of schiet mijn kennis hier tekort?

 • Marlon Simpson
  23.04.2015 - 10:00 uur | Marlon Simpson

  Ik ben een groot voorstander van een autonoom systeem, waardoor men zonne-energie kan opslaan in bijvoorbeeld milieu vriendelijke accu's! Energie terugleveren aan energie-maatschappijen wordt weer duurder doorverkocht naar andere consumenten dus waarom niet opslaan en wat overblijft naar bijvoorbeeld naar de buren transporteren of naar huishoudens met weinig budget! Ik ben al 14 jaar bezig met het innoveren van nieuwe technieken en ik denk dat het tijd wordt om meer te investeren in zonne-energie opslag en zonne-cellen integreren in glas of platte daken!

  Met vriendelijke groet,

  Marlon

 • Jan Volder
  23.04.2015 - 09:48 uur | Jan Volder

  Wordt het dan niet de hoogste tijd dat onze overheid, net als in Duitsland, naast promotie/belastingvoordeel van zonnepanelen ook eens iets gaat doen aan promotie/subsidie/belastingvoordeel voor private energie-opslag? Ik lees dat er studies zijn die aangeven dat er dan i.p.v. 20% direct eigen gebruik al 70% eigen gebruik plaatsvindt. Met de "aanpassing" van de teruglever-regeling, wat ongetwijfeld op een afschaffing zal neerkomen, krijgt een particulier straks misschien nog 7 cent voor zijn geleverde kW en mag hij als hij het weer afneemt 23 cent gaan betalen! Moet U eens uitrekenen wat dat doet voor al die mooie terugverdientijd berekeningen! Ik preek niet voor eigen parochie, ben gewoon een particulier met huis in aanbouw met zonnepanelen die wat verder over zaken nadenkt!