Overlast renovatie Velsertunnel beperkt door slimme verkeerslichten

02.05.2016 | Branchenieuws | 460 keer bekeken
Overlast renovatie Velsertunnel beperkt door slimme verkeerslichten

Overlast is bijna niet te vermijden bij een renovatie, vooral als het om een renovatie van een tunnel gaat waar dagelijks zo’n 65.000 voertuigen doorheen rijden. De Velsertunnel, een oeververbinding tussen Velsen en Beverwijk onder het Noordzeekanaal in de A22, is sinds 15 april voor 9 maanden dicht en dat vereist de nodige maatregelen.

De Velsertunnel, die bijna 60 jaar geleden is gebouwd en daarmee de oudste snelwegtunnel van Nederland is, moet worden gerenoveerd omdat hoge vrachtwagens zich geregeld vastreden in de tunnel en omdat de installaties en de vluchtwegen in de tunnel aan vervanging toe waren. De renovatie zal negen maanden duren. Er zal dan een betere verkeersdoorstroming zijn, de tunnel zal veiliger en hoger zijn en gereed voor de toekomst.  

Zelfsturende verkeerslichten
De verkeersstromen in de omgeving zijn gewijzigd door de sluiting van de tunnel. Om het verkeer zo goed mogelijk te laten doorstromen zijn er zelfsturende verkeerslichten geplaatst op de routes door Heemskerk en Beverwijk. Zodra het drukker wordt dan gebruikelijk worden één of meerdere regelscenario’s geactiveerd en passen de verkeerslichten zich automatisch aan. Omdat de verkeerslichten tevens gekoppeld zijn aan de verkeerscentrales van de betreffende gemeentes, kunnen de verkeerslichten op afstand gemonitord en indien nodig aangepast worden. 

Beloningen 
Er is niet alleen gewerkt aan oplossingen op de weg. Rijkswaterstaat zegt het automobilisten ook zo makkelijk mogelijk te maken om op een andere manier of een ander tijdstip te reizen. Ze laten bijvoorbeeld een extra pont varen, maken bedrijventerreinen beter bereikbaar met een shuttlebus vanaf station Beverwijk en gaan mensen belonen als ze anders reizen. Ook zijn er apps verschenen om alles in goede banen te leiden. 

Video's en een verdwaalde Chinees
Rijkswaterstaat communiceert met filmpjes over de maatregelen die zij hebben genomen om automobilisten zo min mogelijk hinder te laten ondervinden. Voor toeristen was echter het nog even onduidelijk dat de Velsertunnel gesloten was: een Chinese toerist heeft er in een van de eerste dagen geprobeerd  in te rijden. Waarschijnlijk volgde hij een navigatiesysteem, waar de omleidingen nog niet in verwerkt waren.

Redactie RenovatieProfs

Animatie: Rijkswaterstaat


Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren