Op zoek naar nieuwe bestemming Koepelgevangenis Haarlem

19.10.2015 | Branchenieuws | 1258 keer bekeken
Op zoek naar nieuwe bestemming Koepelgevangenis Haarlem

De koepelgevangenis in Haarlem is een gebouw met veel historie en een van de drie koepelgevangenissen die Nederland rijk is. Het karakteristieke gebouw was tot afgelopen zomer nog een Penitentiaire Inrichting en wordt nu tijdelijk gebruikt om vluchtelingen op te vangen. 

Het Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente Haarlem zijn nu aan het polsen welke nieuwe bestemming bedrijven het gebouw zouden willen geven. Zij vragen bedrijven onder welke voorwaarden zij interesse zouden hebben om de koepelgevangenis te kopen. Op die manier moet de verkoop ervan aansluiten bij de belangstelling die er is. De gevangenis sluit officieel 1 januari 2016, maar sinds de zomer worden er al geen gedetineerden met opgevangen.

Nieuwe eigenaar
De koepel, bestaande uit 400 cellen, wordt momenteel door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers gebruikt voor opvang, maar dat is tijdelijk. Het is de bedoeling dat het complex op termijn verkocht gaat worden. Het Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente Haarlem zijn daarom nu in overleg om te bepalen wat de nieuwe eigenaar met het complex kan en mag doen en of daar vraag naar is.

De koepelgevangenis is deels een Rijksmonument en bestaat uit verschillende delen. De koepel bestaat uit ongeveer 8000 vierkante meter bvo, het Huis van Bewaring uit 4000 vierkante meter en het nieuwbouwgedeelte uit 8000 vierkante meter.

Lees ook: 'Leegstaande kantoren vaker gebruiken als opvanglocatie vluchtelingen'

Het is niet alleen een uniek ontwerp en een mooi plaatje. De gevangenis ligt ook op een goede plek en is echt een onderdeel van de gemeente Haarlem. Bij herbestemming wordt gedacht aan (creatieve) bedrijvigheid, culturele functies en entertainment. De beoordeling van de resulaten avn de marktconsultatie vindt eind november, begin december plaats. De verkoop zal dan begin volgend jaar plaatsvinden.

Redactie RenovatieProfs

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • Jan-Oscar de Klerk
    29.10.2015 - 10:19 uur | Jan-Oscar de Klerk

    Mogelijkheden genoeg,

    Hang aan buitenschil wooneenheden(gediffernetieerd ala MVRDV WOZOCO ) gebruik cellen als entréegebied Amsterdam en gebruik koepel als multifuncionele ruimte, evt markthal aansluitend op winkelgebied ?