nZEB-tool brengt comfort en energieprestatie van renovatie nauwkeurig in beeld

22.03.2017 | Branchenieuws | 433 keer bekeken
nZEB-tool brengt comfort en energieprestatie van renovatie nauwkeurig in beeld

“Bij de verduurzaming van de gebouwde omgeving is veel werk te doen, dat vraagt om een andere aanpak en om andere tools”, aldus Rose, eigenaar van Azimut Bouwbureau. De nZEB-tool is afkomstig uit een ontwikkeling die in Duitsland en internationaal heeft plaatsgevonden, legt ze uit. “In 1989 werd de werking van een passiefhuis ontdekt. Met de PHPP kon steeds nauwkeuriger worden berekend hoe je energie kunt besparen en comfortabel en betaalbaar kunt bouwen door het goed isoleren van woningen. De algoritmes werden steeds verder uitgebreid en gefinetuned. De naam nZEB-tool (nearly zero energy building) gebruiken wij om aan te geven dat deze tool juist geschikt is voor alle (bijna) energieneutrale gebouwen.”

Potenties van een optimalisatie helder

De nZEB-tool brengt de potenties van een ontwerp integraal in beeld. Zo kun je eenvoudig het optimum (energetisch en economisch) van een renovatie bepalen. Met de nZEB-tool kun je zoveel varianten berekenen als je wilt en deze naast elkaar vergelijken. Zo kun je maatregelen testen op haalbaarheid.

Wel moet je hiervoor veel gegevens uitzoeken en invoeren. De berekening is ook te genereren vanuit een grafische tekening in Sketchup. Dan hoeven bijvoorbeeld oppervlaktes of schaduw-effecten niet handmatig ingevoerd te worden, dat spaart tijd.

Ook stapsgewijze renovatie is geen probleem met deze tool en kun je hiervoor ook het vertrekpunt, de niet geïsoleerde woning, berekenen. “Als je maar weet waar het met je huis naartoe gaat: Een stapsgewijze renovatie is een kwestie van goed plannen en organiseren. Als de stappen in elkaars verlengde liggen krijg je achteraf geen spijt van getroffen maatregelen.”, aldus Rose.

Leefbaarheid

Het integrale samenspel van factoren die een huis energiezuinig en comfortabel maken wordt afgebeeld in de tool. De tool houdt rekening met de comfortaspecten. Bij te veel ventilatie wordt bijvoorbeeld gewaarschuwd: wordt de lucht niet te droog? “Comfort staat voorop. De gebouwen moeten echt goed werken, prettig zijn en leefbaar. Zo voorkomt een luchtdicht gebouw met goede isolatie tocht en kouval, en levert overstroombalansventilatie perfecte luchtkwaliteit met weinig energieverlies”, aldus Rose.

De tool is tevens uitgebreid om energetische opwekking (zonnepanelen en dergelijke) mee te nemen. De tool sluit naadloos aan bij Trias Energetica, die bekende Nederlandse ontwerpstrategie voor energiezuinig bouwen.

Uitkomst

Met de nZEB-tool kun je het te verwachten energieverbruik nauwkeurig voorspellen. Ondanks gebruikersverschillen komt de uitkomst volgens Rose overeen met het jaarlijkse energieverbruik in gemonitorde passiefhuis- en lage energiewijken. Ook de monitoring bij de NOM-renovatie Orduynenstraat Den Bosch laat zien dat zelfs de maandgemiddelden van het energieverbruik en -opwekking dicht in de buurt komen van wat ze hadden berekend.

De uitkomsten worden in een overzicht samengevat voor de beoordeling van de energieprestatie, EnerPhit of NOM.

Een nauwkeurige energiebalans is complex, het kost voor een geoefende rekenaar 4 tot 6 uur om een rijtjeshuis in te voeren. Rose: “Maar op deze manier worden de integrale effecten van renovatiestappen duidelijk en wordt optimalisatie bij renovatie mogelijk. Wij helpen mensen graag verder om met de nZEB-tool aan de slag te gaan, zo is er een gratis introductiecursus, een helpdesk en online forum, maar bieden wij ook een tweedaagse cursus aan voor een snelle verdieping.”

Portiekflats Arnhem-Presikhaaf, gerenoveerd met no-regret-maatregelen volgens de nZEB-tool - Foto: BouwNext

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren