Nog voor honderden miljoenen renovatiewerk aan asielzoekerscentra

24.11.2015 | Branchenieuws | 809 keer bekeken
Nog voor honderden miljoenen renovatiewerk aan asielzoekerscentra

In het renoveren van huidige en nieuwe opavanglocaties voor asielzoekers zal de aankomende tien jaar zo’n 400 miljoen euro geïnvesteerd worden, verwacht het Centraal Orgaan Asielzoekers. Dat meldt Cobouw.

Volgens bestuurslid Peter Siebers van het COA komen er volgend jaar ongeveer 30.000 nieuwe plekken bij. Dit jaar waren dat er tot nu toe zo’n 20.000. Deze mensen worden opgevangen in tijdelijke woningen, maar er zal ook flink gerenoveerd moeten worden, zodat er bijvoorbeeld in kantoorpanden opgevangen kan worden.

Het COA vindt dat het geschikt maken van gebouwen nu nog teveel tijd in beslag neemt en relatief duur is. Dat moet goedkoper en sneller, vinden zij. 

Lees ook: De containerwoning die mee terug reist met de vluchtelingen

Ook hoopt het COA dat er meer vastgoed uit de commerciële markt wordt aangeboden. Met name kantoorpanden zijn geschikt. De panden van het Rijk zijn grotendeels bezet, maar er staan nog genoeg kantoren leeg. Daarvoor moet wel worden samengewerkt met marktpartijen.

Lees ook: 'Leegstaande kantoren vaker gebruiken als opvanglocatie voor vluchtelingen'

De toestroom van asielzoekers was de laatste jaren zo laag, dat er amper is geïnvesteerd in woonruimte. Door vooral de bestaande voorraad aan te pakken, kan er relatief snel en goedkoop gehandeld worden.

Redactie RenovatieProfs

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (3)

Reageren
 • C De Graaf
  26.11.2015 - 11:28 uur | C De Graaf

  De belastingbetaler is in iedergeval de pineut. Liever kantoorgebouwen ombouwen naar woningen, die later voor bijv. studenten o.i.d gebruikt kunnen worden. Alleen heb ik al begrepen dat procedures, verbouwtijd e.d al gauw twee jaar gaan duren.Dus geen oplossing op de korte termijn.Het COA zal m.i. de eis van grote opvang moeten laten vallen.We zullen de vluchtelingen ook eens duidelijk moeten maken, wat voor een ontwrichting ze overal veroorzaken.Lief zijn verdoezeld de problemen en men moet ook eens durven het verwachtings patroon realistischer te maken. Gratis geld, huis en medische verzorging,daar droomde ik als kleine zelfstandige ook wel eens van, maar inmiddels ben ik wel wakker. Krijgen we dan vijf jaar lang ongenode gasten aan tafel? Als de stammen- en godsdienst oorlogen eindelijk voorbij zijn, moeten wij de terugtocht ook nog eens betalen? Of laten we eerst alles plat bombarderen en gaan wij als na ievelingen ook nog eens de wederopbouw daar betalen.

 • toon van der Sluijs
  26.11.2015 - 10:34 uur | toon van der Sluijs

  Wij willen graag een bijdragen leveren aan het tot stand komen van renovatie woningen die wij aanpassen voor een
  redelijke en niet te duren prijs.
  met vriendelijke groet,
  Alku bouw te Vught

 • Hans Groet
  24.11.2015 - 11:59 uur | Hans Groet

  In de loop van de jaren is er een nieuwe, winstgevende bedrijfstal onstaan. die alles te maken heeft met het ongezonde asielbeleid in Nederland. Advocatuur, welzijnswerkers en bedrijfsleven verdienen hieraan een vette boterham aan en de politiek facititeren dat. Daar zal dan ook wel het een en ander aan de politieke strijkstok blijven hangen.

  Echte asielzoekers uit oorlogsgebieden zijn blij en dankbaar dat ze in Nederland worden opgvangen en stellen geen voorwaarden, zoals geen Nederlands voedsel zoals stampot of frietjes, maar rijst enz. Een groot deel van de mensen die hier komen als asielzoekers zijn laag opgeleide gelukzoekers zonder identificatie uit Oost Europa en Arabische landen. En dus niet uit oorlogsgebieden,