Nieuw materiaal van restproduct tequila sterker dan hout

15.05.2015 | Branchenieuws | 1055 keer bekeken
Nieuw materiaal van restproduct tequila sterker dan hout

De Mexicaanse startup Plastinova speelt in op de vraag naar duurzame, goedkope bouwmaterialen. Van het afvalproduct van tequila en gerecycled plastic maakten zij een nieuw materiaal dat naar eigen zeggen sterker is dan hout.

Tequila wordt gemaakt van de vetplant Agave. Wat er overblijft na de productie van deze alcoholhoudende drank is een droog restproduct. Dit product wordt gemengd met gerecycled plastic, waarna een hard materiaal ontstaat met 10 tot 35 procent Agave vezels.

Belangrijke stap
Plastinova claimt dat het materiaal niet alleen erg milieuvriendelijk is, maar ook sterk en goedkoop. Het productieproces duurt ongeveer anderhalve dag en het kan een belangrijke stap zijn in de zoektocht naar (biobased) bouwmaterialen om hout te vervangen en ontbossing tegen te gaan.

Plastinova levert het product inmiddels en is ook bezig eenzelfde soort materiaal te verkrijgen, maar dan van kokosvezels. Lukt dit, dan zou dit product zelfs nog wel sterker kunnen zijn dan het materiaal gemaakt van de Agave plant.

Redactie RenovatieProfs

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (3)

Reageren
 • Dit is een reactie van de schrijver
  22.05.2015 - 09:34 uur | RenovatieProfs

  @Lars, bedankt voor uw reactie. Wij zijn altijd op zoek naar experts uit de renovatie en transformatie branche die willen schrijven over hun expertises. Misschien interessant voor u om dieper in te gaan op dit onderwerp? Mocht u interesse hebben kunt u altijd even contact opnemen via redactie@renovatieprofs.nl

  Groet,
  Floor Boonstra

  namens,
  Redactie RenovatieProfs

 • Lars van de Kamp
  22.05.2015 - 09:17 uur | Lars van de Kamp

  De vezel uit de agave is natuurlijk sisal. Die vezels werden al door de Maya's gebruikt en ook in onze eigen gouden eeuw waren ze erg populair om hun sterkte en hoge groei snelheid. Ik ben heel blij dat er opnieuw interesse is voor deze vezel, maar de omschrijving in het artikel... Om sisal een restproduct van Tequila te noemen is een beetje telegraaf stijl.

 • johan kluijtmans
  22.05.2015 - 09:10 uur | johan kluijtmans

  ik wil graag meer weten over producten van restproduct tequila .vr.gr. J.Kluijtmans