Nederlands energielabelsysteem voldoet nog steeds niet aan norm

04.08.2016 | Branchenieuws | 977 keer bekeken
Nederlands energielabelsysteem voldoet nog steeds niet aan norm

Nederland is door de Europese Commissie opnieuw in gebreke gesteld over het energielabel. Het gaat om de invoering en toepassing van de richtlijn energieprestatie van gebouwen (EPBD) en betreft monumenten en het energielabel.

Dat liet minister Stef Blok voor Wonen en Rijksdienst in een brief weten aan de Eerste en Tweede kamer. “De ingebrekestelling heeft betrekking op fase 2 van de toetsing door de Europese Commissie, waarin de correcte tenuitvoerlegging en toepassing van de bepalingen uit de richtlijn wordt onderzocht”, aldus Blok.

Niet de eerste keer
Het is niet de eerste keer dat het Nederlandse energielabelsysteem niet voldoet aan de eisen van de Europese Commissie, volgens Energie Overheid is het zelfs al de vierde. Er werden gebreken gevonden in fase 1, de omzetting van de richtlijn in nationaal recht. Deze fase is in februari van dit jaar door de Europese Commissie afgesloten. Hierdoor is een boete van 90 miljoen euro vermeden.

Energiebesparing is volgens platform Ensoc zo belangrijk omdat het voor Europa en Nederland het meest effectieve middel is in de strijd tegen de uitstoot van broeikasgassen. “De EPBD-richtlijn richt zich op energieverbruik in de gebouwde omgeving. Onderdeel daarvan is het energielabel, voor zowel gebouwen als woningen.”

De komende periode zal de nieuwe ingebrekestelling worden bestudeerd. Blok laat in de brief weten in oktober meer informatie te kunnen verschaffen over het Nederlandse standpunt ter zake.

Rekenkamer
In mei bleek uit onderzoek van de Rekenkamer dat de betrouwbaarheid van het nieuwe energielabel voor koopwoningen onvoldoende is gewaarborgd en de effectiviteit ervan vooralsnog gering is. De toekenning en controle van het nieuwe energielabel gaat niet altijd goed, en dit zou komen door het feit dat woningen op afstand worden gecontroleerd, en dat dit gebeurt aan de hand van weinig toetspunten.

Het energielabelsysteem blijft een zorgenkind. Wat denk jij van de effectiviteit ervan?

RenovatieProfs


Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • Ron De Vries
    08.08.2016 - 07:59 uur | Ron De Vries

    Stel dat je gebouwen en woningen met een slecht label , zou publiceren , dus aan de schandpaal , zou dan de discussie over terug verdientijd verledentijd zijn? En de vraag van de eigenaren en bestuurders aan ons zijn , lever je me kwaliteit en lange levensduur zodat ik niet aan de schandpaal wordt genageld ?
    Het is allemaal te vrijblijvend en wat maken die paar honderd euro besparing door duurzame maatregelen mij nou uit? Liever investeren in iets waar je mee pochen kan , iets zichtbaars, een mooie badkamer , auto , noem maar op