Minister wil subsidieregeling voor monumenten verlengen

08.12.2015 | Branchenieuws | 737 keer bekeken
Minister wil subsidieregeling voor monumenten verlengen

Uit een grote evaluatie blijkt dat de Subsidieregeling Stimulering Herbestemming een belangrijke rol speelt in het succes van een herbestemming van een monumentaal gebouw. Daarom wil minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de regeling met vijf jaar verlengen.

De Subsidieregeling Stimulering Herbestemming Monumenten heeft betrekking op de initiatieffase en subsidieert haalbaarheidsonderzoek en wind- en waterdicht maken gedurende deze fase. Minister Bussemaker schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat bijna driekwart van de respondenten op de enquête heeft aangegeven dat het haalbaarheidsonderzoek niet zou zijn uitgevoerd zonder subsidie.

De subsidieregeling is in oktober 2011 ingesteld voor het bevorderen van een duurzaam gebruik en daarmee behoud van erfgoed. Herbestemming is meestal een complexe opgave, hoewel gebruik van een monument een belangrijke voorwaarde voor het behoud ervan is. Met de regeling wordt initiatiefnemers die een monument willen herbestemmen een steuntje in de rug gegeven. 

Lees ook: Isolerende muurverf houdt monument droog en warm

Niet alle monumenten komen er voor in aanmerking: het moet om een gebouw gaan dat geen woonhuis is (bijvoorbeeld een watertoren, een fabrieksgebouw, een kerk) en uitgangspunt moet zijn dat deze gebouwen zich niet gemakkelijk lenen voor herbestemming. Bouwwerken welke niet officieel betiteld zijn als monument, maar wel een grote cultuurhistorische waarde hebben kunnen ook in aanmerking komen voor een subsidie.

De minister noemt in haar brief enkele herbestemmingen die inmiddels zijn gerealiseerd of in uitvoering zijn. Zo wordt de Jozefkerk in Amsterdam, gebouwd in 1953 en het eerste betonnen kerkgebouw van Nederland, momenteel omgetoverd tot een waar binnenspeelparadijs. Een ander voorbeeld is de voormalige Arnhemse Buitenschool voor kinderen met een zwakke gezondheid, gebouwd in 1929. Het monument biedt inmiddels onderdak aan een zorginstelling.

Als de verlenging definitief wordt, zal deze gelden tot 1 oktober 2021. 

Redactie RenovatieProfs

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren