'Meer aandacht voor recycling van verlichting bij renovatie'

18.11.2016 | Branchenieuws | 333 keer bekeken
'Meer aandacht voor recycling van verlichting bij renovatie'

Er moet tijdens renovatie- en sloopwerkzaamheden meer verlichting worden ingezameld voor recycling. Dat stellen Stichting LightRec en VERAS, de belangenvereniging voor sloopaannemers. Zij gaan zich hier de komende jaren hard voor maken.

Het doel van de organisaties is om het correct verwijderen en inzamelen van verlichting op te laten nemen in standaard bouwbestekken, richtlijnen, criteriadocumenten voor aanbestedingen, formele sloopmeldingen en in andere communicatiemiddelen die de doelgroepen in hun dagelijkse werk tot zich nemen. De partijen zich zullen richten op alle belangrijke schakels in de sloopbranche, van beleidsmakers tot ingenieurs en van opdrachtgevers tot uitvoerders.

Het is volgens LightRec van belang dat verlichting apart wordt ingezameld omdat lampen voor zeker 90% en armaturen voor meer dan 80% kunnen worden gerecycled. Bovendien kunnen lampen en armaturen milieugevaarlijke stoffen bevatten, en dienen ze daarom speciaal behandeld te worden. Met duurzame recycling blijven deze stoffen uit het milieu.

“Op dit moment worden er bij sloopprojecten vooral te weinig armaturen gescheiden ingezameld. Dit terwijl er jaarlijks zo’n 900.000 kilo aan armaturen en 460.000 stuks aan lampen uit de sloop- en renovatieprojecten vrij zouden moeten komen”, aldus de partijen in een persbericht. Ze willen de hoeveelheid en het gewicht aan ingeleverde lampen en armaturen uit de sloop de komende vijf jaar verdubbelen.

Jan Bork, voorzitter van VERAS, meent dat de kosten voor het correct verwijderen van verlichting bij renovatieprojecten over het algemeen gering zijn. “Bij sloopprojecten liggen de kosten iets hoger, maar ook voor sloopaannemers is het technisch gezien geen probleem om verlichting apart te houden.” Gied van Hoorn, directeur van LightRec, benadrukt het belang van de samenwerking met de sloopbranche, “Om effectief meer lampen in te zamelen uit de sloop en renovatie hebben we absoluut alle schakels uit de branche nodig. Opdrachtgevers moeten ernaar vragen in hun aanbestedingen, bij renovatie moet het worden opgenomen in het bouwbestek, we willen dat het komt in de materialenlijsten bij sloopmeldingen, maar ook dat uitvoerders erop worden gecontroleerd. En zo gaat de lijst nog even door. Daar gaan we ons de komende tijd hard voor maken.”

Als onderdeel van het offensief zullen de partijen enkele ‘Witte Raaf’ projecten volgen, die dienen als praktisch voorbeeld voor het demonteren, inzamelen en recyclen van lampen en armaturen.

LightRec is een gezamenlijk initiatief van inmiddels meer dan 500 producenten en importeurs van lichtbronnen en verlichtingsarmaturen. VERAS is de grootste branchevereniging voor sloopaannemers en asbestverwijderaars in Nederland.

RenovatieProfs


Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren