​Limburg krijgt verplaatsbare starterswoningen

12.05.2016 | Branchenieuws | 998 keer bekeken
​Limburg krijgt verplaatsbare starterswoningen

In het Limburgse Panningen zullen tien all-electric verplaatsbare woningen worden geplaatst. "We willen niet voor leegstand bouwen aangezien over 15 tot 30 jaar de vraag zal afnemen", zegt een woordvoerster van Wonen Limburg tegen 1Limburg.

Het concept Heijmans ONE is door bouwbedrijf Heijmans en architectenbureau MoodWorks ontwikkeld als all-electric verplaatsbare eenpersoonswoning. Het lijkt de perfecte oplossing voor starters op de woningmarkt en het is mogelijk om de woningen te verplaatsten wanneer de vraag naar woningen afneemt.

Heijmans 1.jpgDe verplaatsbare woning is 45 m2 groot, erg hoog en heeft een eigen terras. De Heijmans ONE is all-electric, waardoor bewoners een lage energierekening hebben. De PV-panelen op het dak wekken voldoende stroom op voor het gebouw gebonden verbruik. De energiekosten bedragen dus enkele tientjes. De woningen zijn te vervoeren op vrachtwagens. Naast dat de huizen lang meegaan omdat ze steeds op een nieuwe plek ingezet kunnen worden, zijn de ontwikkelaars ook bezig om de totale stroom van gebruikte materialen volledig cradle-to-cradle te maken.  

Lees ook: 10 tips voor circulair slopen en bouwen

'Een doodnormale luxe'
Mensen die de woning hebben getest zijn zeer positief. “Een doodnormale luxe”, schrijft dertiger Carmen Felix op de website van Heijmans. “Ook al heb ik een goede baan, dat wil nog niet zeggen dat ik 80% van mijn salaris aan een torenhoge huur of hypotheek wil doneren.Niet om heel erg sentimenteel te worden, maar ik heb dankzij dit project het gevoel dat een grote groep mensen eindelijk worden gehoord.”

Rogier verbleef vorig jaar een aantal nachten in Heijmans ONE: “Het aantal vierkante meters is beperkt, maar de visuele ruimte, de houten afwerking en de lichtinval door de half open verdieping maakt heel veel goed. Tijdens het koken met vrienden kwamen we op de extra mogelijkheden voor het efficiënt omgaan met de inrichting van kleine woonruimtes.”

Lees ook: De overeenkomsten tussen off-grid tiny houses en duurzaam renoveren

Door het plaatsen van de woningen zal de druk op de markt worden verlaagd. Woningzoekenden in de omgeving van Panningen wachten volgens 1Limburg nu anderhalf tot twee jaar op een geschikte huurwoning. Er zijn verder plannen om de Heijmans ONE-woningen te plaatsen in Weert en in America. 

De woningen zijn in 2015 op de markt gebracht, en de huurprijzen zijn afhankelijk van een aantal factoren zoals de locatie, de verhuurder en de keuze voor duurzaamheid. Ze zullen naar schatting uitkomen op €600 tot €800.

Wat vind jij van deze oplossing voor de problemen op de Limburgse woningmarkt?


Redactie RenovatieProfs


Beeld: Wonen Limburg en Heijmans


Blijf altijd op de hoogte
Meld jezelf nu aan voor de RenovatieProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren