'Leegstaande kantoren vaker gebruiken als opvanglocatie voor vluchtelingen'

13.10.2015 | Branchenieuws | 734 keer bekeken
'Leegstaande kantoren vaker gebruiken als opvanglocatie voor vluchtelingen'

De enorme toestroom aan vluchtelingen zorgt in veel gemeenten voor huisvestingsproblemen. Waar moeten al die mensen naartoe? Een oplossing is het in gebruik nemen van leegstaande kantoren. Vooral als het gaat om kantoren die een kleine kans hebben om op korte termijn gerenoveerd of getransformeerd te worden.

Dit zorgt er niet alleen voor dat er meer plaatsen beschikbaar komen, maar ook dat het overaanbod van kantoren (tijdelijk) afneemt. Minister Stef Blok voor Wonen en Rijksdienst pleit voor ‘creatieve oplossingen’ en versoepelt de regelgeving zodat er meer leegstaand vastgoed benut kan worden. Zo gemeenten leegstaande Rijksgebouwen zoals kantoren, kazernes en gerechtsgebouwen gebruiken als onderkomen voor statushouders.

Lees ook: In zes weken van kantoorgebouw naar studentenwoningen

Vastgoedspecialist Dynamis laat in het rapport Sprekende Cijfers Kantorenmarkten weten dit een goede oplossing te vinden. Er staat 7,25 miljoen vierkante meter kantoor leeg. Dit gaat om 3630 gebouwen. Ook verzorgingshuizen, waarvan er steeds meer leeg komen te staan, kunnen dienen als (tijdelijke) woongelegenheid.

Moeilijk te runnen
Wat de kwestie lastig maakt is dat kantoren vaak voor groepen van 200 tot 400 mensen geschikt zijn. Het COA wil echter geen opvanglocaties voor minder dan 500 vluchtelingen. Deze zijn te duur en moeilijk efficiënt te runnen. Voor (kleinere) gemeenten is het echter onhaalbaar om alleen gebouwen beschikbaar te stellen voor zulke grote groepen en soms is er ook gewoon geen aanbod in een gemeente.

Lees ook: 'Eenderde leegstaande kantoren kan woning worden na transformatie'

De vraag naar kantoren is flink gedaald en trekt nauwelijks aan. In 2015 blijft het opnameniveau met 715.000 vierkante meter ongeveer gelijk aan dat in 2014 (690.000). Wat nu vooral gebeurt is dat er veel kantoren getransformeerd worden tot studentenwoningen en hotels. Dit is vaak een relatief snel en goedkope klus, waar veel winst te behalen valt. Nu de vraag naar kantoren afneemt en de vraag naar studentenwoningen blijft stijgen, is dit ook een logische keuze.

Redactie RenovatieProfs

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren