​Kwart kantoorpanden in Amsterdam en Eindhoven zou leeg staan zonder transformaties

15.03.2016 | Branchenieuws | 783 keer bekeken
​Kwart kantoorpanden in Amsterdam en Eindhoven zou leeg staan zonder transformaties

In 2015 is een recordhoeveelheid kantoorruimte getransformeerd. Amsterdam en Eindhoven zouden een kwart meer leegstaande kantoorpanden hebben als er geen transformaties waren uitgevoerd naar woningen of hotels. Dankzij de transformatie is de leegstand gelijk gebleven tot zo'n 15%.

Dat stelt vastgoedadviseur JLL op basis van onderzoek. Transformatie van lege kantoren werd volgens Financieel Dagblad aanvankelijk met scepsis ontvangen, maar nam het sinds 2013 een hoge vlucht. Volgens de krant heeft in de afgelopen vijf jaar heeft zo'n 3 miljoen vierkante meter kantoorruimte een nieuwe functie gekregen. Het gaat met name om woningen (55%) en hotels (18%). Ongeveer 20% is gesloopt.

In Eindhoven hebben bijna alle verbouwde kantoren een woonfunctie gekregen, in onze hoofdstad gaat het vooral om de verbouwing tot hotels.

Eindhoven kampioen in transformatie
Eindhoven heeft relatief gezien de meeste woningen gerealiseerd door middel van transformeren van kantoorgebouwen. Het totale woningbestand van ruim 104.000 werd door de 2.600 getransformeerde woningen 2,5 procent uitgebreid.

Lees ook: Ontwikkelingen vluchtelingenhuisvesting: er wordt niet stilgezeten

Een voorbeeld van zo’n transformatie is die van het voormalige Philips Lighting. In het oude kantoorpand van in Eindhoven worden 616 lofts en penthouses gerealiseerd die voor een periode van zes tot twaalf maanden verhuurd gaan worden aan vooral expats, starters en promovendi. Op het dak zijn 49 nieuwe iets grotere appartementen met slaapkamer, balkon en prachtig uitzicht gebouwd. 250 tot 300 bouwvakkers werken per week zo’n kleine 40 kleine appartementen af. De vier meter hoge, smalle en lange appartementjes zijn dan helemaal gemeubileerd met zelfs een droogrek en klerenhangers, én een tv en stofzuiger van Philips.  

Tegelijkertijd wordt nog gewerkt aan het dichtmaken van de laatste gevels met de goudkleurige aluminium puien, de inrichting van de bergingen, fietsenstalling en de installaties in de kelder en het parkje achter het pand.


Redactie RenovatieProfs
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren