Komt het beste reproduceerbare duurzame renovatieconcept uit België?

10.11.2016 | Branchenieuws | 937 keer bekeken
Komt het beste reproduceerbare duurzame renovatieconcept uit België?

De Belgische tak van VELUX heeft een concept ontwikkeld dat naar eigen zeggen ‘het eerste betaalbare en reproduceerbare klimaatrenovatieconcept is waarbij gezondheid en welzijn hand in hand gaan met een verhoogde energie-efficiëntie’.

Het binnenklimaat van een woning is belangrijk voor het welzijn van mensen, dat hoeven we VELUX niet te vertellen. Het is volgens het bedrijf echter belangrijk om een concept te ontwikkelen dat betaalbaar en dus breed toepasbaar is: “De uitdaging vandaag is niet het bouwen of verbouwen van een energie-efficiënte woning, maar om dit aan een betaalbare prijs te doen, zodat een zo groot mogelijk aantal mensen ervan kuan genieten en er op grote schaal een antwoord wordt geboden op de gekende problematiek van de energieschaarste.”

Voor de realisatie van het project werkt VELUX samen met de ‘Anderlechtse Haard’, eigenaar van 3.600 woningen in het Belgische Anderlecht. Een halfopen bebouwing van 80 vierkante meter uit de jaren 1920, die in staat van verval verkeerde, werd gekozen als voorbeeldproject. “VELUX wil een inspiratiebron zijn, tot denken aanzetten en een model worden om op grote schaal op bestaande huizen te worden toegepast”, staat in een persbericht.

Technische keuzes

Binnen het concept, RenovAcative genaamd, zijn verscheidene technische keuzes gemaakt. Er wordt gekeken naar de mogelijkheden van een gebouw: naar bijvoorbeeld de inrichting van de zolder, meer raamoppervlak, daglicht en ventilatie door het trappenhuis, dynamische zonwerking, hybride ventilatiesystemen, verbeterde thermische gebouwschil en de mogelijkheden van een uitbouw.

Maximale lichtinval
Een maximale lichtinval is een belangrijk kenmerk van RenovActive. Er worden verschillende dakvensters geïnstalleerd, die tijdens warme dagen worden afgedekt met geautomatiseerde zonnewering. De opening en sluiting hiervan zonnewering zal worden bepaald door de hoeveelheid zonlicht en de buitentemperatuur.

Ventilatie
Er zal een natuurlijk ventilatiesysteem worden gebruikt om een gezond binnenklimaat met een maximale hoeveelheid verse lucht te garanderen. Het ventilatiesysteem zal de vensters (zowel die van het dak als die van de gevels) automatisch openen zodra de buitentemperatuur boven de 14°C stijgt. Sensoren controleren de regeling op het gebied van vocht, temperatuur en CO2, en zorgen zo voor een goede kwaliteit van de binnenlucht. ‘s Winters zijn het de in de ramen geïntegreerde roosters die voor de luchtinlaat zorgen. De luchtkwaliteit wordt zo steeds in realtime gemaximaliseerd. Het systeem werkt volgens VELUX energie-efficiënt omdat het overventilatie voorkomt.

Isolatie
Voor de isolatie van een huis zal grote aandacht worden besteed aan de luchtdichtheid en de bouwknopen. “Het dak, de vloer en de muren zullen worden geïsoleerd om een optimaal thermisch comfort te leveren. Daarenboven wordt de woning volledig uitgerust met dubbele of drievoudige beglazing, afhankelijk van de oriëntatie van de vensters.” VELUX claimt dat de uiteindelijke verwarmingsbehoefte hierdoor van oorspronkelijk 385 Kwh/m²/jaar tot ongeveer 19 Kwh/m²/jaar vermindert. “Dat is voor zulk een type renovatie een puike prestatie”, aldus VELUX.

Leefmilieu
VELUX wil de impact op het milieu minimaliseren door de keuze van materialen en het hergebruik ervan. Het bedrijf wil letten op waterverbruik, onder meer ook danzij de installlatie van een regenwaterrecuperatietank.

Het project van VELUX loopt al een tijdje. De bedoeling is om op wetenschappelijke wijze de impact te kunnen vaststellen die de woonruimte heeft op het dagelijkse leven van de bewoners.


Wat denk jij van de maatregelen die VELUX in België wil treffen?

RenovatieProfs


Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (4)

Reageren
 • 10.11.2016 - 12:00 uur | Jaap Van den Bosch

  Wat betreft die koudeval bij de invoer roosters die er echt wel kan zijn, daar heeft een bekende Belgische firma van ventilatie roosters de oplossing voor;
  Zij hebben een electrisch voorverwarmings element ingebouwd, en hebben zo het probleem opgelost, slimme Belg toch?
  Velux en die slimme Belg zullen elkaar nog wel even moeten opzoeken om te kijken hoe of ze het ding in dat raam kunnen inbouwen, maar de principe oplossing is er.

 • P van Leeuwen
  10.11.2016 - 11:12 uur | P van Leeuwen

  Ik maak uit de tekst op dat de ventilatie gecontroleerd en geregeld gedaan wordt. Dit zou daarom bij goed gekozen plaatsing van in en uitlaat niet als tocht ervaren hoeven worden. Dit is ook mijn persoonlijke ervaring in eigen woning uit 1948, aangepast aan aan eigentijdse eisen met een eenvoudige ventilatie middels roosters bij de ramen.

 • 10.11.2016 - 10:43 uur | Jaap Van den Bosch

  Dit soort mooie concepten, waarvan er inmiddels vele varianten zijn, blijken vaak toch te kostbaar.
  Dat de huurders meer huur moeten betalen is best wel redelijk, want ze besparen veel energie, en die besparing geef je dan terug voor het comfort dat je hebt, maar dat blijkt bij lange na niet voldoende te zijn, mede getuige het overigens wazige plan van minister Blok, die dit ook ziet, en nu stelt dat de bewoner daar meer voor bij moet gaan dragen, maar er niet bij vertelt hoeveel, dat moet dan een kwestie worden tussen huurder en verhuurder.
  Als daar een vervelende aap uit de mouw gaat komen, en de subsidie pot moet er aan te pas komen, ja dan vraag ik me af of het allemaal wel zo zinvol is, dan maar een paar tandjes lager iets doen.
  Overigens deze woningen zijn uit 1920, dus van de geluidsisolatie onderling hoef je ook niet veel te verwachten, dat zou je als het om comfort gaat eigenlijk ook nog moeten aanpakken, maar tja dan gaat de kassabel weer rinkelen, en blijft van het betaalbaar zijn niet zoveel meer over, helaas.

 • 10.11.2016 - 09:07 uur | Onno van Rijsbergen

  interessant concept. Maar op één punt is het toch niet zo goed:
  natuurlijke luchttoevoer direct van buiten in een zeer goed geïsoleerd huis wordt al heel snel als tocht ervaren. Niet meer doen!