Kamermeerderheid voor wetsvoorstel dat nul-op-de-meter voor corporaties stimuleert

15.01.2016 | Branchenieuws | 2950 keer bekeken
Kamermeerderheid voor wetsvoorstel dat nul-op-de-meter voor corporaties stimuleert

Een groot deel van de Tweede Kamer steunt een snelle invoering van een wetswijziging die het woningcorporaties mogelijk maakt om een energieprestatievergoeding (EPV) te vragen voor nul-op-de-meter-woningen. Dat is de uitkomst van een debat dat afgelopen woensdag plaatsvond.

De EPV moet verhuurders stimuleren om huizen vrijwel energieneutraal te maken. Energiebesparende maatregelen zullen dan worden gecombineerd met energieopwekkende voorzieningen zoals zonnepanelen, zonneboilers of warmtepompen. Door de EPV en een (beperkte) huurverhoging kan een verhuurder de forse investeringen in de huurwoning terugverdienen.

Hoe dan?
De verhuurder levert energie aan de huurder voor eigen gebruik door de energieopwekkende voorzieningen. De verhuurder mag hiervoor straks een energieprestatievergoeding in rekening brengen. Daarnaast wordt de huurder beschermd tegen een te hoge vergoeding die hij voor de geleverde energie aan zijn verhuurder moet betalen. Het streven is dat de totale woonlasten voor de huurder niet stijgen. Waar de huurder voorheen huur betaalde aan de verhuurder en de energierekening aan de energiemaatschappij, zal hij na renovatie huur en een energieprestatievergoeding betalen aan de verhuurder.

Lees ook: Honderden miljoenen voor lening duurzame renovatie van huizen blijven liggen

Albert de Vries van de PvdA zegt dat zijn partij waarde hecht aan het behalen van de doelstellingen van het energieakkoord. “Het wetsvoorstel dat we vandaag bespreken kan die uitvoering een flinke zet in de rug geven. Ook voor renovatie, het stimuleren van meer industriële bouwconcepten, en voor de werkgelegenheid is de wet van belang”, aldus De Vries. Het initiatief Stroomversnelling, waarbij in 2020 elfduizend woningen gerenoveerd zullen zijn naar nul-op-de-meter, is volgens hem een aansprekend voorbeeld van hoe nul-op-de-meter-woningen in behoren tempo te realiseren zijn. Het initiatief heeft volgens de PvdA’er model gestaan voor het ontwerpen van de nieuwe wet.

Erik Ronnes van het CDA is kritisch en vraagt zich af of de nieuwe wet zal helpen bij het energieneutraal maken van nog eens honderdduizend woningen. Barry Madlener van PVV is sceptisch: hij is zich bewust van de problemen die het oplevert. “Op het moment dat je nieuwe technieken te snel in wil voeren, stuit je op problemen. CU en D66 zijn positief over het wetsvoorstel. Carola Schouten van CU wil graag eens in een nul-op-de-meter-woning gaan kijken.

Lees meer over Stroomversnelling: 5 minuten met Jan-Willem van de Groep

Minister Blok van Wonen en Rijksdienst laat onderzoeken of het wetsvoorstel gecombineerd kan worden met andere doelen. Ook onderzoekt hij of een vergoeding als de energieprestatievergoeding ook kan gelden als een woning ‘labelstappen’ maakt.


Redactie RenovatieProfs. 


Onderstaand filmpje van Kwartiermakers in de Bouw is een compilatie van het debat over de energieprestatievergoeding:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (3)

Reageren
 • jan-willem Tolkamp
  21.01.2016 - 16:15 uur | jan-willem Tolkamp

  Juist een hele goede zaak!
  Woningcorporaties mogen nu eindelijk de Duurzame investeringen in hun vastgoed zelf exploiteren. Dat wil zeggen; de eigen huurders laten profiteren van duurzame innovaties en een lagere energierekening.
  Ik ben het dus niet eens met de negatieve reacties die onder het artikel zijn verschenen. Woningcorporaties hadden namelijk tot op heden de uitdaging om hun vastgoed te verduurzamen naar minimaal label B voor 2020. Dat kost veel geld, wat er niet al te veel meer is, mede vanwege de recente debacles met een aantal zakkenvullende directies en mis-management. Neemt niet weg dat aan deze verplichting wel moet worden voldaan.
  Tweede probleem was, dat voorheen woningcorporaties enkel de huur mochten doorberekenen en niet zelf voor energiebedrijf mochten gaan spelen. Daarom kwamen wel de lasten van duurzame investeringen maar, voor het leeuwedeel, niet de baten ten goede aan de eigen corporatie en haar huurders. Door de nieuwe EPV wetswijziging mag de corporatie nu een deel van de duurzame investeringen en de maandelijkse energielasten bij de huur optellen, bijvoorbeeld de zelf opgewekte stroom en warmte.
  Huurders blijven vrij in het kiezen van hun energieleverancier. De corporatie zal er dus zeker voor zorgen dat de nieuwe huur met EPV+ duurzame energielast, lager zal zijn dan de actuele huur + energielast. En het mooie is dat dat ook al lang kon, maar de wet lag nog dwars! We zijn samen met ' De verduurzamers' al gestart met het eerste project in de Bilt dat dankzij deze wet mogelijk wordt. Daar gaan BlueGEN brandstofcellen de warmtepompen duurzaam voeden, aangevuld met zon-PV.
  Een hele mooie ontwikkeling dus voor Woningcorporaties, ESCO's, Duurzame technologie fabrikanten van Brandstofcel-WKK's, warmtepompen, zon-PV en ga zo maar door. Wellicht halen we de doelstellingen uit het Energiekkoord nu toch nog.....

 • Duurzame Fred
  21.01.2016 - 10:58 uur | Duurzame Fred

  Het gevaar schuilt inderdaad zoals Jacco de Boer het reageert. De huurder wordt financieeel uitgerookt. Eerst door de onterechte verhuurdersheffing. Nu door deze stroomversnelling. Laar kamerleden naar projecten gaan waar de huurders tevreden zijn. Oftewel dat de huurders in de praktijt daadwerkelijk een nul-op-de-meter hebben. Want anders wordt er naar de huurders gewezen van: "U stookt niet goed, of uw gedrag is verkeerd!". Want het gedrag van mensen moet niet fnuikend zijn. Er moeten systemen komen die gebruiksvriendelijk zijn en de systemen moeteen ook goed uitgelegd worden aan de huurders. Dat heb ik in de praktijk ervaren dat het belangrijk is. Zonder goede uitleg gaat het niet werken.
  Hoe hoog wordt de energieprestatie vergoeding wat de verhuurder mag gaan hanteren. Ik zeg niet meer dan de helf van het bespaarde energie kosten. Anders raad ik de huurders af en zelf net als de PvdA kamerlid de zonnepanelen op het dak neer te leggen. De verhuurder stemt vaak in een opstalvergunning voor de zonnepanelen. Dan wordt de huurder zelf financieel wijzer, net als ik.

 • Jacco de Boer
  21.01.2016 - 09:44 uur | Jacco de Boer

  Particuliere verhuurders willen (logisch) geld verdienen, Woningcorporaties, we hebben leiders in de top kunnen zien, zoals ze nu voor het gerecht stonden, het gaat ze dus allemaal om het geld, daar gingen de processen ook over, ik heb daar niks gehoord over energiebesparing en dan de politiek want die zit er tussen, het ene schandaal na het andere schandaal met ze, en hun geloofwaardigheid zakt als een baksteen.
  Het zijn allemaal ingrediënten bij elkaar om er bijna zeker van te zijn dat dit een gedrocht van een regelgeving gaat worden, waarbij de huurder veel meer gaat betalen, als nu wordt voorgespiegeld, want mogen ze de verhoging niet extra aan de energie toekennen, dan doen ze het wel op basis van comfort, met een puntenlijstje van Blok, en als dat niet lukt is er nog wel een Brussels wetje waar weer van alles aan opgehangen kan worden.
  Energie besparen is prima, maar met deze lieden aan het roer stort je je zomaar in het ongewisse als huurder, en kun je geen kant uit.
  Eigenlijk zou het een systeem moeten worden, waar voor energie geen derden partij, in dit geval de verhuurder, gesteund door de overheid tussen moet zitten, de huurder moet zelf de regie kunnen krijgen.
  Hoe een aanfluiting in de praktijk is het energielabel voor gebouwen geworden, en dan gaan deze zelfde lieden ook met dit aan de slag??