Isoleren met kokos

09.04.2015 | Trends | 2123 keer bekeken
Isoleren met kokos

We hebben al eerder gekeken naar allerlei duurzame isolatiematerialen, zoals kurk, zeewier en schapenwol. Ook kokos is een isolatiemateriaal dat in verschillende situaties gebruikt kan worden.

Kokosisolatie wordt gemaakt van de vezels die voorkomen in de bast van de kokosnoten. Deze vezels danken hun goede isolerende eigenschappen aan het feit dat ze hol zijn. Kokosvezels komen voornamelijk uit India en Sri Lanka, waar het een restproduct is bij de productie van olie, kokosmelk en overige kokosvleesproducten.

De kokosvezels werden voornamelijk gebruikt in matrassen, touw en vloerbedekking, maar ook in de tuinbouw. Tegenwoordig wordt de kokosvezel ook verwerkt in thermische en akoestische isolatiematerialen (lambda-waarde 0,043-0,045 W/mK) vanwege hoge warmte isolatie en demping van lage frequentie trillingen.

Drager voor stucwerk
Bekend zijn de zogenaamde spijkerregels. Deze bestaan uit een houten of spaanplaten strook met daarop kokosvezels. Deze spijkerregels worden toegepast in voorzetwanden. Daarnaast kunnen kokosmatten worden gebruikt als drager voor stucwerk.

Met name voor demping van trillingen is kokosvezel geschikt. Het is niet voor niets dat deze vezel – vaak in combinatie met latex, vanwege de veerkracht van de vezel – wordt toegepast in ruimtes die een hoge geluidsbelasting hebben, zoals muziekstudio's, vliegvelden of horecagelegenheden.

Volledig hernieuwbaar
Het materiaal kan ook goed gebruikt worden bij zwevende dekvloeren of onder harde vloerbedekking, zoals parket. Ook in scheidingswanden, vloeren, spouwmuren en daken is kokosvezel goed te gebruiken.

Kokosvezel is een volledig hernieuwbare grondstof en heeft om die reden een lage milieubelasting. Het kan ecologisch verantwoord geproduceerd worden, is geurloos en vochtbestendig. Voor een goede brandveiligheid dient de vezel wel geïmpregneerd te worden.

Redactie RenovatieProfs

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (2)

Reageren
 • Redactie RenovatieProfs
  18.01.2016 - 11:31 uur | Redactie RenovatieProfs

  Beste Renger,

  Isolerend materiaal gemaakt van kokos is bijvoorbeeld hier te koop: http://www.livingearth.nl/isolatie.htm, http://www.nevima.nl/file_show.php?id=180.

  Hopelijk hebben we u hiermee geholpen.

  Groeten,
  Redactie RenovatieProfs

 • Renger Jonker
  16.01.2016 - 18:19 uur | Renger Jonker

  Waar kan je dit kopen?

  Groet,

  Renger