Is renoveren met componenten de methode van de toekomst?

08.02.2017 | Branchenieuws | 857 keer bekeken
Is renoveren met componenten de methode van de toekomst?

Denken in componenten, stap voor stap renoveren, met de bewoners aan de knoppen. Dat is hoe Alliantie+ te werk gaat. Tijdens de BouwBeurs vertelde architect Roel Simons (BouwhulpGroep) er over in het Renovatietheater.

“De grootste opgave van de woningbouw ligt in renovatie. Maar hoe zie je door alle bomen het bos?”, zo opende Simons zijn presentatie. Vaak worden woningen ingedeeld in woningtypes, dat zijn er erg veel. Woningtypes worden bepaald door het type woning, en de periode waarin ze zijn gebouwd.

“Wat als we gaan denken in componenten in plaats van in woningtypes? Dus dat kijken naar bijvoorbeeld gevelfamilies?”, zet Simons zijn luisteraars aan het denken. “Die zijn er maar zeven verschillende!” Hetzelfde kun je volgens hem doen voor daken en voor ruimtes.

Het onderscheid tussen de families is makkelijk te maken. Voor je binnen bent geweest, kun je een woning al inschatten. Ook keuzes zijn makkelijk te maken. “Is er veel pui? Ga dan met een timmerbedrijf praten. Is er veel steen? Praat met een gevelisolator”, legt Simons uit.

Renovatiewinkel
Er zijn meer voordelen van de aanpak. Omdat de verschillende onderdelen gecategoriseerd zijn, zijn de componenten al ontworpen. Er wordt samengewerkt met vaste bedrijven, waardoor de componenten betaalbaar zijn. “Ze zijn voor 80% klaar. Omdat zo’n groot gedeelte al klaar is, is het maatwerk goed op te vangen", aldus Simons. Belangrijk is dat de componenten goed op elkaar aansluiten.

Wat ontstaat is een soort renovatiewinkel waarin bewoners componenten kunnen kiezen. Ze hoeven niet meer per se te doen wat de buurman doet, maar de renovatie kan toegespitst worden op de behoefte van een individuele bewoner. Waar de een behoefte heeft aan dakisolatie, maar een mooie gevel niet zo belangrijk vindt, wordt alleen het dak aangepakt. Voor een ander kan het misschien precies andersom zijn. Woningcorporaties kunnen hierbij natuurlijk kaders stellen waarbinnen bepaalde keuzes mogelijk zijn. Ook gemeentes kunnen bepaalde eisen stellen voor bijvoorbeeld het uiterlijk. Op deze zaken kan het aanbod goed worden afgestemd. 

'Wat goed is, kan blijven staan'
De manier van werken sluit ook aan bij de circulaire gedachte, waarbij duurzaamheid wordt gezien als meer dan energiebesparing. Zo kan bijvoorbeeld wat goed is blijven staan, omdat je in componenten kunt renoveren. Stenen worden bovendien hergebruikt in plaats van dat er een nieuwe gevel omheen wordt gezet. Bovendien wordt de plaatsing lokaal georganiseerd. Ook duurzaam. 

RenovatieProfs

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren