​Inspirerend: Appartementencomplex wordt letterlijk en figuurlijk groene blikvanger

25.07.2016 | Trends | 665 keer bekeken
​Inspirerend: Appartementencomplex wordt letterlijk en figuurlijk groene blikvanger

Tot een paar maanden geleden was het appartementencomplex een typisch gebouw van zijn generatie, zowel energetisch als qua uiterlijk. Maar nu is Zuringhof in Tilburg een groene blikvanger, zowel letterlijk als figuurlijk.

Met de renovatie van het appartementencomplex worden twee primeurs gevierd. Het is het eerste gestapelde bouw in Noord-Brabant dat is gerenoveerd volgens het Nul op de Meter-principe. Daarnaast zijn voor het eerst Sto-Ecoshapes toegepast, dat zijn prefab stucvormen op basis van minerale componenten. Hiermee kon een geheel nieuwe huid worden gecreëerd voor het complex met een kenmerkend uiterlijk.

Gevel

“Als een gebouw zo drastisch verandert mag dat ook aan de buitenkant zichtbaar zijn”, vertelt architect Arno Kolen.  “Daarnaast wilden we niet alleen Zuringhof van een nieuwe uitstraling voorzien, maar - nóg belangrijker - de hele wijk een nieuwe impuls te geven.” De architect legt uit dat de groene kleur bovendien refereert aan het kruid zuring, waaraan het gebouw zijn naam ontleent. “Daarnaast boden de prefab stucvormen de mogelijkheid om de gevel driedimensionaal te omkleden. Door het kleurgebruik én de combinatie van een specifiek patroon, ronde vormen en diepe neggen krijgt de gevel meer uitstraling en het complex een ‘aaibaar’ karakter.”

De vier woningen zijn voorzien van een dikke isolatielaag, de kunststof raamkozijnen zijn voorzien van drievoudig glas en de gevel is zodanig aangepakt dat er geen kieren meer aanwezig zijn. Installatietechnisch zijn de woningen voorzien van een warmtepomp en een luchtventilatiesysteem met warmteterugwinning. Op het dak zijn zonnepanelen geplaatst om de benodigde energie voor de installatie maar ook voor het eigen verbruik van de huurders te compenseren.


RenovatieProfs

Foto's: Ronald Tilleman

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren