Ingestort winkelpand Den Bosch onderging slechts interne renovatie

01.03.2016 | Branchenieuws | 3349 keer bekeken
Ingestort winkelpand Den Bosch onderging slechts interne renovatie

Het kan u niet zijn ontgaan dat op de Markt in ‘s-Hertogenbosch een winkelpand van opticien Pearle is ingestort. Zaterdagavond rond 23:00 uur viel het historische gebouw als een kaartenhuis in elkaar. Er zijn geen slachtoffers gevallen. Wel blijft het een raadsel hoe dit heeft kunnen gebeuren.

De gevel klapte naar voren en het gebouw stortte in. Er waren meerdere ooggetuigen, en een bewakingscamera van een andere winkel heeft de instorting vastgelegd. Mensen die op een terras tegenover het pand zaten hoorden gerommel dat op onweer leek en zagen het pand 'als een kaartenhuis in elkaar storten'. Een andere ooggetuige liep bij het standbeeld van Jeroen Bosch toen ze een harde krak hoorde. Ze vertelde aan het Algemeen Dagblad: “Een seconde later stortte het pand in. Het leek erop alsof het gepland was, zo netjes stortte het in elkaar.”

Geen sloopwerkzaamheden
Het gebouw uit 1637 was gesloten omdat het werd verbouwd, aannemersbedrijf Van de Fliert uit Barneveld is hiervoor verantwoordelijk. De werkzaamheden aan het pand waren geen sloopwerkzaamheden, maar werkzaamheden aan het interieur van het pand. De aannemer voert jaarlijks honderden winkelverbouwingen en interieuraanpassingen uit, onder andere voor Pearle en de keten waar de opticien deel van uitmaakt. De gemeente liet zondagmiddag weten dat er contact is geweest met de aannemer, de inhoud van het gesprek is niet bekendgemaakt.

Klussers zouden zaterdagavond, tot ruim een uur voor het gebouw instortte, nog in het pand zijn geweest. Onderzoek moet uitwijzen wat de oorzaak is van de instorting. Het puin blijft liggen zolang dat onderzoek gaande is. Pas als dat gebeurd is, kunnen de naastgelegen panden gestut en onderzocht worden. Tot die tijd blijven ze dicht. 

Update 02-03-2016: De gemeente Den Bosch overweegt het kavel van het ingestorte Pearle-pand over te kopen om zo te kunnen bepalen wat er in de toekomst moet komen te staan. Dat zei wethouder Eric Logister volgens Omroep Brabant dinsdagavond tijdens een raadsvergadering. Hij gaf aan 'alle opties open te houden'.

Redactie RenovatieProfs

Foto ingestort pand: Tom Sabel 
Foto van de situatie voor de instorting: Martijn Derksen


Pearle DB.png

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (6)

Reageren
 • Co Boomgaard
  07.03.2016 - 18:59 uur | Co Boomgaard

  Het vorige bericht klopt niet helemaal. Was even te snel met mijn reactie.
  Heb net op de videobeelden gezien dat ook de 2 gevels naar buiten vielen.

 • Co Boomgaard
  07.03.2016 - 18:55 uur | Co Boomgaard

  Op de foto van de gevel, lijkt het dat het 2 panden zijn, (2 Gevels. De vraag is of de bouwmuur tussen deze 2 panden ooit eens is weg gehaald en er een stalen draag constructie voor in de plaats is gezet. Deze zou dan geen goede verankering met het gebouw meer hebben gehad. Bij een gas explosie zou alles naar buiten geklapt zijn. Nu kwam alleen de linker gevel naar buiten. De twee voorgevels lijken niet naar buiten geklapt te zijn. Is dit een klus geweest waar ook een constructeur bij geweest is?

 • nico Kok.
  05.03.2016 - 17:29 uur | nico Kok.

  Ik vind het een goed artikel omdat er niet gelijk gewezen wordt naar vermoedelijke verantwoordelijke.
  Meestal wordt er gelijk gewezen naar de aannemer die fouten zouden hebben gemaakt.
  Ik vind dit bericht een neutrale verslaglegging.

 • Chris Hamans
  03.03.2016 - 19:11 uur | Chris Hamans

  Een aannemer die KLUSSERS achterlaat in het gebouw? Hebben ze het behang dan gestript....?

 • kees de Graaf
  03.03.2016 - 16:46 uur | kees de Graaf

  Ben benieuwd wat de oorzaak was, lijkt een explosie of heeft iemand ondeskundig verankeringen of andere verbindingen o.i.d. gesloopt. Gas zou toch te ruiken moeten zijn ?

 • Jos Gr
  03.03.2016 - 09:34 uur | Jos Gr

  Als ik de beelden bekijk dan zou mijn eerste reactie zijn dat de schrootankers
  geen dienst meer hebben gedaan.
  Bij renovatie werk aan gevels zie je vaak dat de schrootankers in de muren doorgeroest zijn.
  Hierdoor is er geen verbinding meer tussen de gevels en de vloerbalklagen.
  Resultaat; het gebouw bestaat dan in principe nog uit losse gevels.................klabam.