Huiseigenaren vertrouwen overheidsplannen voor energiebesparing niet

27.07.2016 | Branchenieuws | 1225 keer bekeken
Huiseigenaren vertrouwen overheidsplannen voor energiebesparing niet

De aanvullende plannen van de overheid om woningen energiezuiniger te maken, zijn allesbehalve populair bij leden van Vereniging Eigen Huis. De vereniging vindt dat de drempel om energiebesparende maatregelen te nemen lager gemaakt moet worden. 

Het kabinet heeft in mei twee bespaarplannen gepubliceerd. In het ene plan zijn energieleveranciers verantwoordelijk voor de verduurzaming van woningen. In het andere ligt de verantwoordelijkheid bij marktpartijen, zoals energie- en isolatiebedrijven. Van de 1100 ondervraagde leden van Vereniging Eigen Huis vindt slechts 13% dit eerste een goed plan; 64 % beoordeelt het als slecht. Het tweede plan wordt iets beter ontvangen. 17% vindt het een goed plan, en 51% slecht.

Wantrouwen
Het is opmerkelijk dat de ondervraagden zo negatief zijn, omdat het overgrote deel vindt dat de woningvoorraad in Nederland energiezuiniger moet worden gemaakt. Gebrek aan vertrouwen in energieleveranciers en commerciële partijen lijkt volgens de vereniging aan deze slechte scores ten grondslag te liggen. De vereniging wil dan ook dat minister Kamp gaat kijken hoe hij het vertrouwen in de voorgenomen plannen kan vergroten. “Om eigenaren die nu niets doen in beweging te laten komen is een krachtige stimulans nodig”, zo schrijft de vereniging.

Ontzorgen als sleutelwoord
In aanvulling op het vergroten van het vertrouwen moet de drempel om energiebesparende maatregelen te nemen volgens VEH heel laag gemaakt worden. “Ontzorgen is het sleutelwoord. Consumenten weten vaak niet hoe en bij wie te beginnen als het gaat om energiebesparende maatregelen. Hulp van begin tot eind is dus welkom.” Daarnaast meldt de vereniging dat consumenten energiebesparende maatregelen liever stap voor stap uitvoeren en dat ook op financieel terrein ontzorging belangrijk is. “Veel energiemaatregelen kennen nog een te lange terugverdientijd. Energieregelingen zouden hierbij kunnen helpen.”

RenovatieProfs


Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren