Houdt referendum sloop van 20.000 Rotterdamse sociale huurwoningen tegen?

10.11.2016 | Branchenieuws | 611 keer bekeken
Houdt referendum sloop van 20.000 Rotterdamse sociale huurwoningen tegen?

In Rotterdam komt aan het einde van de maand een referendum over de Woonvisie 2030 van het college van Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA. Volgens dat plan moeten in de gemeente 20.000 goedkope huurwoningen worden gesloopt of worden verkocht.

Het gaat met name om huurwoningen tussen de € 300 en € 600 en koophuizen tot € 122.000. “Afgelopen vijftien jaar zijn al 30.000 van deze woningen verdwenen en zijn de huren in rap tempo gestegen. Voor veel huurders, starters en gezinnen wordt wonen in hun eigen stad onbetaalbaar!”, zo staat op de website van de partijen die tegen het Woonreferendum zijn.

Het actiecomité Woonreferendum is fel tegen de plannen en heeft het referendum georganiseerd. Zij vindt dat het Rotterdamse college onterecht stelt dat de stad een overschot aan goedkope huurwoningen heeft; er zou juist een tekort zijn aan goedkope woningen in de havenstad. Dit blijkt volgens de Woonbond onder meer uit de lange wachtlijsten bij corporaties.

Initiatiefnemer van de sloop- en verkoopplannen binnen de Woonvisie is wethouder Ronald Schneider van Leefbaar Rotterdam. Hij wil wil de komende jaren meer woningen voor midden-en hogere inkomens bouwen. Volgens de wethouder is er een tekort aan iets duurdere woningen, waardoor Rotterdammers met een hoger inkomen uit de stad vertrekken.

Niet iedereen is dat dus met hem eens. “Wat die wethouder in zijn hoofd haalt? Volgens mij moet hij naar de dokter”, aldus een bezorgde Rotterdammer tegen de NOS.

Woonvisie 2030
De Woonvisie 2030 is een vergezicht op Rotterdam als aantrekkelijke woonstad in 2030. De hoofdlijnen zijn groei, balans, kwaliteit en de basis op orde. Onderdeel van de Woonvisie is de vermindering van de goedkope woningvoorraad. Met het referendum wordt aan Rotterdammers gevraagd of ze voor, tegen of neutraal over de Woonvisie Rotterdam zijn. Meer dan 13.000 Rotterdammers hebben hun handtekening gezet om het referendum mogelijk te maken. Op 15 december wordt het definitieve besluit in de raad genomen, waarin de uitslag van het stadsreferendum als raadgevend wordt meegenomen.

UPDATE: De kiesdrempel is bij het referendum niet gehaald. Dit betekent dat de plannen van de gemeente om ruim 15.000 oude woningen te slopen en te vervangen voor nieuwbouw kunnen doorgaan.

RenovatieProfs

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
 • Bert van Herwaarden
  10.11.2016 - 14:28 uur | Bert van Herwaarden

  Er is al woningnood en de vergrijzing versterkt dit.
  Bovendien is Nederland failliet en doet de regering niets aan de crisis.
  Huurprijzen zijn exorbitant gestegen.
  Pleeg geen kapitaal-vernietiging met zoveel woonruimte.
  Als het aaneengesloten woningen betreft is er iets moois voor de lagere inkomens !!!( dat zijn ondernemers die door de banken werden/worden gesloopt )