Hoe maak je een passiefhuis comfortabel?

07.02.2017 | Branchenieuws | 900 keer bekeken
Hoe maak je een passiefhuis comfortabel?

Een ongeïsoleerde bungalow uit de jaren ‘60/’70 passief maken is een behoorlijke opgave. Architect Henk Middelkoop deed het, en vertelde er over tijdens BouwBeurs 2017. “Verwarmen is makkelijk, koelen niet.” 

Wat houdt passief bouwen precies in? In een notendop: bouw compact, isoleer hoogwaardig, voorkom warmtebuggen, maak luchtdicht, accumuleer warmte, minimaliseer leidinglengtes, orienteer zongericht.

Niet ieder gebouw is geschikt om passief te maken. Er moet bijvoorbeeld goed gelet worden op de ondergrond; het zou jammer zou als dit een grote kostenpost zou worden. Daarnaast is de ligging ten opzichte van de zon belangrijk. Middelkoop renoveerde oma’s bungalow. Deze was ongeïsoleerd, had geen fraaie steen en detaillering, de pannen waren aan het einde van hun levensduur. Het glas was eveneens oud en de kozijnen van hout. De plattegrond was matig en er was een conserverend bestemmingsplan.

Oma’s bungalow is in het ontwerp van Middelkoop niet meer als zodanig te herkennen. Vooral het dak veranderde uiterlijk gezien veel door de uitbreiding ervan. Het oorspronkelijke dak werd hiervoor gesloopt, en er werd een verdiepingsvloer gelegd. De kap werd in nog geen drie dagen geplaatst.
De ondervloeren werden opnieuw gedaan, met een fundering van isolatieschelpen. Het gebouwtje werd daarnaast luchtdicht gemaakt, door middel van slimme kozijnen. Middelkoop noemt de ‘smartwin’ kozijnen die zijn ontwikkeld door Franz Freundorfer, de expert op het gebied. De ramen moeten bovendien zorgen voor een energiebalans. 

Is een passiefhuis wel zo comfortabel? 
Middelkoop geeft aan dat de verwarmingsmethode ingewikkeld is: “Verwarmen is makkelijk, koelen niet.” Koelen doet hij het liefst in de bodem. “Warmte Koude-opslag kan, maar dat heeft een vrij lange afschrijvingstijd.” 

De meeste renovatieprofessionals zijn zich bewust van de voordelen van passief bouwen, want het is comfortabel en laag in energie. Althans, dat zou het moeten zijn. De afgelopen tijd werd het comfort van een lage energie-huis in twijfel getrokken. “Comfortbeleving is afhankelijk van veel factoren”, legt Middelkoop uit. Dat zijn volgens hem luchttemperatuur, stralingstemperatuur, luchtsnelheid (tocht), luchtvochtigheid, metabolisme (activiteit) en isolatiewaarde (kleding). “Alle factoren zijn in orde bij een passieve woning, behalve de stralingswarmte”, geeft de architect aan. De temperatuur van een woning kan prima in orde zijn, toch hebben mensen behoefte aan stralingswarmte, vooral in de winter. Dit kan echter prima worden opgelost, met bijvoorbeeld een stralingspaneel.

RenovatieProfs

Afbeelding: Henk Middelkoop

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • Dit is een reactie van een schrijvend prof
    07.02.2017 - 20:46 uur | Jan Geerts

    Een mooie verbouwing met terechte aandacht voor kwaliteit. De titel van het artikel klopt echter niet. Alle passieve huizen zijn per definitie comfortabel! Daar is de hele methode immers op gebaseerd.