Hoe de Nederlandse steden denken energieneutraal te worden

21.11.2016 | Beursnieuws | 1179 keer bekeken
Hoe de Nederlandse steden denken energieneutraal te worden

Een aantal steden, ministeries, kennisinstellingen en bedrijven heeft onlangs een City Deal ondertekend om de circulaire economie verder op weg te helpen en meer initiatieven mogelijk te maken. Amsterdam presenteerde bijvoorbeeld plannen om in 2050 een aardgasloze stad te zijn, en de gemeente Maastricht wil de stad zelfs in 2030 al klimaatneutraal maken. Dit zijn mooie voornemens, maar hoe willen de steden dit gaan aanpakken?

Maastricht
De gemeente Maastricht ontwikkelt Lokale Energieakkoorden. In deze akkoorden worden de
afspraken, acties en maatregelen vastgelegd om bijvoorbeeld de uitstoot van CO2 te verminderen en energieverspilling tegen te gaan. Het stadsbestuur kondigde een serie maatregelen aan, en wil hiermee jaarlijks bijna tienduizend ton minder kooldioxide uitstoten.

De gemeente begint met verduurzamen van het monumentale stadhuis. Deze zal volgens dagblad De Limburger na de lopende renovatie aangesloten zijn op het warmtenetwerk van energiebedrijf Ennatuurlijk, dat volledig draait op restwarmte van papierfabriek Sappi. Daarnaast worden er zonne-energiecentrales geïnstalleerd op daken van gemeentepanden. De Limburger meldt verder dat er fors meer elektrische laadpalen in de stad komen, dat de conventionele straatverlichting wordt vervangen door energiezuinige led-lampen en dat er elektrisch aangedreven stadsbussen komen. Voor de duurzaamheidambities is € 800.000,- gereserveerd.

Eindhoven
Eindhoven wil in 2045 energieneutraal zijn, en maakt gebruik van haar universiteit en onderzoeksinstituten om dit te bereiken: “Als slimme regio hebben we de kennis in huis om nieuwe manieren te zoeken om energie duurzaam op te wekken. De gemeente biedt onderzoeksinstituten als de TU/e de stad als ‘laboratorium’ aan om nieuwe ideeën uit te proberen.” In Eindhoven wordt gebruik gemaakt van diverse vormen van duurzame energie. Denk aan warmtekoudeopslag systemen en bodemwarmtewisselaars. De stad kan volgens de gemeente alleen energieneutraliteit bereiken als elk bedrijf, elke organisatie en elke inwoner meedoet.

Amsterdam
Amsterdam heeft als eerste gemeente en regio ter wereld onderzoek gedaan naar kansen voor een circulaire economie. De stad geeft subsidies uit voor het bouwen van energieneutrale woningen, en voor duurzame renovaties van huurwoningen. Er komen geen gasleidingen in nieuwbouwwijken, en steeds meer bestaande woningen worden van het gas gehaald om ervaring op te doen welk alternatief het beste past op welke plek. Mogelijkheden zijn elektrische warmtesystemen of geothermie. Volgend jaar moeten de eerste 10.000 bestaande woningen van het gas af zijn. Voor de overgang naar de aardgasloze stad gaat de gemeente intensief samenwerken met vijf woningcorporaties. Het college wil bovendien bewoners een grotere rol gaan geven. Lokale huurders- en bewonersorganisaties, VvE ‘s, particuliere woningeigenaren en andere eigenaren van gebouwen zullen worden geraadpleegd.

Utrecht
Utrecht transformeert het gebied rondom Centraal Station in een ‘living lab’. Hier doet de gemeente ervaringen op met het slim ontwerpen van gebouwen en de openbare ruimte, waarbij hergebruik van grondstoffen centraal staat. Een groot circulair hoogstandje in Utrecht is bovendien de voormalige Knoopkazerne, die wordt getransformeerd tot een aangenaam, duurzaam, modern en vooral ook circulair Rijkskantoor. Lees daar hier meer over.

De City Deal ‘Circulaire Stad’ is ondertekend door de gemeenten Amsterdam, Almere, Apeldoorn, Haarlemmermeer, Rotterdam, Utrecht, Venlo en Dordrecht, Royal Haskoning DHV, Circle Economy, TNO en de staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur & Milieu), minister Kamp (Economische Zaken) en minister Blok (Wonen & Rijksdienst).

In 2050 mag het verwarmen van huizen en gebouwen in Nederland geen CO2-uitstoot meer veroorzaken. Er mag dan dus niet meer op gas worden gestookt.

RenovatieProfs


Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren