​Het RUM house in Heerlen wordt energieneutraal én helemaal circulair

08.07.2016 | Branchenieuws | 646 keer bekeken
​Het RUM house in Heerlen wordt energieneutraal én helemaal circulair

In Heerlen komt een huis dat energieneutraal én helemaal circulair is. Bij architect Erol Oztan heerste de vraag: “Bouwen we voor de eeuwigheid? Of hoeft een huis in deze maatschappij bijvoorbeeld maar 10 jaar mee te gaan, zonder tekort te doen aan het woongenot?”

Dit laatste uitgangspunt vraagt om een andere aanpak, die voor Oztan bijna vanzelfsprekend is. “Laten we eens beginnen met het ontwerpen van goede en doordachte woonhuizen met optimaal woongenot, binnen beperkte budgetten”, schreef de architect op zijn website. Hij wil laten zien dat het huidige bouwproces omgekeerd kan worden als je anders omgaat met materialen en wanneer je innovaties (mede) het proces laat sturen. “Juist architecten hebben de onbegrensde mogelijkheid om aan te zetten tot innovatie. Onder andere door te ontwerpen vanuit beschikbare, herbruikbare van materialen.”

Proefondervindelijk experimenteren
Het nieuwe ontwerpen vraagt volgens Oztan om andere processen, waarin we anders denken en anders doen, op elk niveau. Met het RUM House streeft de architect naar maatschappelijke verankering van dit nieuwe denken, waarbij hij het gedachtegoed vertaalt in ruimtes die innovatief en vooral comfortabel zijn. Met het RUM House wil Oztan proefondervindelijk experimenteren en hoop eind 2016 te kunnen starten.

Het RUM House is onderdeel van het Urban Mining project van Resource Limburg, een experimentenlocatie waar diverse organisatie samenwerken volgens de principes van de circulaire economie: sloopafval hoogwaardig te hergebruiken en recyclen waarmee arbeidsplaatsen worden gecreëerd voor werkzoekende uitkeringsgerechtigden.

Livestream
Wanneer het project van start gaat, zal de ontwikkeling en bouw van het RUM House dagelijks gelivestreamd worden voor geïnteresseerden. “Alle input van de kijkers tijdens dit proces wordt van grote waarde geschat en is nodig om een dergelijk project succesvol te maken. Dit kan namelijk alleen door te delen en samen te werken.” Aanmelden voor de livestream kan hier.


RenovatieProfs

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren