'Herstel in de bouw goed voor iedereen'

05.11.2015 | Branchenieuws | 801 keer bekeken
'Herstel in de bouw goed voor iedereen'

De groei van de Nederlandse economie en daarmee het bedrijfsleven zet door. Met name van het herstel in de bouw zullen veel sectoren profiteren. Dat blijkt uit onderzoek van ING, dat dinsdag werd gepresenteerd.

“De bouwsector was in 2014 goed voor een productie ter waarde van ruim € 80 miljard en is daarmee van groot belang voor de Nederlandse economie”, aldus ING. “De branche is door de crisis flink gekrompen maar groeit nu door vooral de woningbouw weer.”

Profiteren
Volgens economen van ING neemt de bouwproductie dit jaar toe met 6 procent. Dit heeft voor een groot deel te maken met de woningmarkt die weer aantrekt. Hiervan profiteren ook andere branches, zoals de binnenvaart en het wegtransport.

De sterkere economie, verbeterde koopkracht en het vertrouwen van de consument zorgt voor meer koopkracht. Dat is niet alleen goed voor de bouw, ook de horeca en detailhandel profiteren hiervan. Volgens ING stijgt de verkoop in winkel zowel dit als volgend jaar met 2 procent.

Lees ook: 'Groot tekort aan opgeleide jongeren in de bouwsector'

In september kwam de ING met het bericht dat in de 1e helft van dit jaar volgens de NVB bijna 15.000 nieuwbouwwoningen zijn verkocht. Dit ligt op het niveau van voor de crisis, begin 2008. De voorraad werk steeg bij woningbouwers van 5,5 maand in de zomer van 2013 naar 8 maanden halverwege 2015. ING Economisch Bureau verwacht dit jaar 47.000 afgebouwde woningen en volgend jaar 53.000.

De betekent overigens niet dat het overal in de bouw beter gaat. In de utiliteitsbouw en infrasector is het herstel nog beperkt, aldus ING.

Redactie RenovatieProfs

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren