Helft bouwbedrijven laat projecten schieten

23.03.2015 | Branchenieuws | 733 keer bekeken
Helft bouwbedrijven laat projecten schieten

Ruim vijftig procent van de bouwbedrijven heeft vorig jaar een of meer projecten laten lopen, omdat de kans op het succesvol binnenhalen van de opdracht te klein werd geacht. Bedrijven besluiten soms niet in te schrijven omdat de offertekosten niet opwegen tegen de kans om het project te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van het Economische Instituut voor de Bouw.

Grotere bedrijven besluiten vaker een opdracht te laten lopen dan kleinere. Tachtig procent van deze grote bedrijven (meer dan honderd werknemers) heeft een project wel eens laten lopen na kansberekening. Kleine bedrijven (minder dan tien werknemers) heeft 55 procent nooit een opdracht laten lopen.

De keuze wordt lastiger

De concurrentie is door de financiële crisis toegenomen en dat maakt de keuze een project af te zeggen lastiger. Zeker nu steeds meer gunningen op basis van economisch meest voordelige inschrijving (emvi) plaatsvinden. Publieke opdrachtgevers hebben tussen april 2013 en maart 2014 ongeveer 12 miljard euro aan bouwprojecten op de markt aangeboden, waarvan zo'n 90 procent via emvi.

Ongeveer 80 procent van de totale offertekosten van bedrijven bestaat uit arbeidskosten, zoals kosten voor berekeningen en acquisitie. Hoe kleiner het project, hoe groter in verhouding de offertekosten. De offertekosten van opdrachten tot 10.000 euro zijn ongeveer 12 procent van de aanneemsom. Bij projecten van 1 miljoen euro of meer is dat zo'n 1,5 procent.


Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren