Grote zak water in kruipruimte verwarmt huis

20.08.2015 | Branchenieuws | 6202 keer bekeken
Grote zak water in kruipruimte verwarmt huis

De start-up achter de SolarFreezer heeft een investering binnengehaald van een paar miljoen euro. Dat is een systeem dat huizen verwarmt met behulp van een grote zak water in de kruipruimte van het huis.

Het Gelderse bedrijf krijgt geld van VolkerWesssels, De Groot Installatiegroep en Innovatiefonds Twente. Met deze investering kan het product op de markt gebracht worden. De SolarFreezer wordt al een tijdje getest en de bedenkers van de zak hebben al duizenden aanvragen binnen van bouwbedrijven en woningcorporaties.

Voorraad
Het systeem bestaat uit de enorme zak met water in de kruipruimte, een warmtepomp en zonnepanelen. De pomp koelt het water af tot 15 graden onder nul, waarna het water vervolgens wordt verwarmd door de zonnepanelen. Op die manier wordt een grote voorraad warmte aangelegd.

Lees ook: Warmtepomp steeds populairder

Er wordt geen gebruik gemaakt van gas, waardoor er flink bespaard kan worden op de energierekening. Een puntje van kritiek is de stroom die de warmtepomp kost. Volgens de bedenkers wordt het systeem binnen zes tot negen jaar terugverdiend. In onderstaande video leggen de makers uit hoe de SolarFreezer werkt.

Redactie RenovatieProfs

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (6)

Reageren
 • andre opstal
  24.08.2015 - 12:19 uur | andre opstal

  Prima oplossing als accu voor warmteopslag. Aandachtspunt is de fundatie die extra wordt belast door de massa aan water. Hoe gaan jullie hier mee om?? Nemen jullie dit mee in je advies?

 • Bart Pietersma
  21.08.2015 - 10:09 uur | Bart Pietersma

  Goed idee maar je moet de zak wel isoleren anders koelt hij te snel af. Ik heb al twee jaar een 1m3 geïsoleerd vat onder in de kruip ruimte. Dat werkt goed in combi met heat pipes en zonnecilectoren en de houtkachel alle drie kunnen ze de buffer verwarmen. We hebben een modelwoning gebouwd met dit systeem
  hij is te bezichtigen in Drachten. We wonen er zelf in.

 • Hans de Vos
  21.08.2015 - 08:18 uur | Hans de Vos

  Niet te hopen dat die lekkage groter wordt, dat is de handdoek toch te klein denk ik.
  Dus ook gelijk het volgende punt ,in bestaande [wat oudere huizen] met een niet al te grote kruipruimte met diversen leidingen overal heen hoe lost men dit op. In een nieuwbouw project kan men hier op in spelen ,dus zal dit beter werken. wat als de zak toch gaat lekken ,of een koppeling !!!!!!!!!!!!! ?

 • Rene Jansen
  20.08.2015 - 15:09 uur | Rene Jansen

  Boeiende uitvinding. Een combinatie van bestaande middelen met natuurkundige wetten.

  Ik heb een vraag: Levert het winterzonnetje warmte/stroom om het systeem werkend te houden? Of geschied de opwekking met PV-panelen in de zomer en wordt dit met salderen heen- en weer geleverd aan het net?
  Of werkt het systeem zo effectief dat de zak water in de zomer wordt opgewarmd tbv het gebruik (met warmtepomp) in de wintermaanden?

  Succes,

  Rene

 • Jan Daggenvoorde
  20.08.2015 - 10:51 uur | Jan Daggenvoorde

  Het artikel is een passend stuk in de ontwikkeling naar een steeds duurzamer wordende maatschappij. Als architect volg ik veel ontwikkelingen op een kritische manier want helaas is er ook veel kaf tussen het koren. Succes met de verdere ontwikkeling en blijf graag op de hoogte

 • Jan Keijzer
  20.08.2015 - 09:02 uur | Jan Keijzer

  Wat een slim idee !
  ik heb zeker ook prive belangstelling als dit markt gereed is.
  success met de verdere ontwikkeling.