Gronings huis doorstaat Italiaanse aardbevingtest

15.09.2015 | Branchenieuws | 1864 keer bekeken
Gronings huis doorstaat Italiaanse aardbevingtest

De testwoning die in het Italiaanse stadje Pavia is nagebouwd doorstaat de testaardbevingen tot nu toe erg goed. Deze zijn veel zwaarder dan de bevingen die in Groningen waren en te verwachten zijn. Op wat kleine scheurtjes na heeft de woning geen schade opgelopen.

Afgelopen weekend is de woning getest bij een aardbeving van ongeveer 5,4 op de schaal van Richter. Hierbij traden grondversnellingen op van zo’n 0,24g. De grondversnelling is het schudden van de grond tijdens de aardbeving. Schade aan woningen worden in grote mate bepaald door de grondversnelling. Tijdens de aardbeving in het Groningse Huizinge traden grondversnellingen van 0,08g op. Bij de test waren deze dus vele malen sterken dan in de praktijk.

Groningse bouwvakkers
De testwoning is gebouwd door bouwbedrijf Kooi uit Appingedam, naar het ontwerp van een zogeheten Martini woning. Dat is een rijtjeshuis met betonnen vloeren en muren van kalkzandsteen. Dit type huis komt uit de jaren zeventig en komt veel voor in Groningen en de rest van Nederland. De materialen zijn zoveel mogelijk Gronings en er werden zelfs Groningse bouwvakkers naar Italië overgevlogen om het huis te bouwen. Deze week worden er nieuwe tests gedaan, met grondversnellingen tot 0,32g. Verwacht wordt dat het huis ook tegen deze krachten bestand is.

De laatste stap in de test is net zolang doorgaan tot de woning bezwijkt. Het Europees Centrum voor Training en Onderzoek naar Aardbevingen durft niet te zeggen hoeveel trilling ervoor nodig is het huis te doen instorten. In Pavia staat de krachtigste schudtafel van Europa, maar de krachten worden stapje voor stapje opgevoerd, zodat duidelijk wordt wat het maximale is dat het huis kan verdragen.

Lees ook: Gronings huis nagebouwd in Italië voor aardbevingtest

De tests worden gedaan in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. In november ontvangt het ministerie een rapport uit Italië, waarin alle testresultaten vermeld staan. Dankzij deze proeven kunnen de zwakke plekken van de Groningse huizen beter worden aangepakt en kan schade door aardbevingen in de toekomst hopelijk worden voorkomen.

Foto: NAM
Redactie RenovatieProfs
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (2)

Reageren
 • Tom Keizer
  17.09.2015 - 11:23 uur | Tom Keizer

  Het bevreemd mij nog steeds dat er in Nederland een traditionele spouwmuur gebouwd moet worden gebouwd, ook daar waar een kans op een aardbeving aanwezig is. Er zijn vele alternatieven voor handen. Helaas is de Nederlandse bouw moeilijk te overtuigen van alternatieven. Standaard reactie. We hebben het altijd zo gedaan en dat was goed. Daar zit nu de kneep het WAS goed, maar gebruik nu eens een alternatief. Zelf heb ik al goede ervaringen ( woning vlak bij het spoor) met het bouwblok van ISOSPAN. Gaat men uit van vele spanningen die eventueel kunnen optreden door bv trillingen dan gebruik men een extra staafje wapening en het probleem is opgelost. Een nieuwbouw woning behoeft daardoor echt geen euro duurder te worden eender goedkoper.

 • Johan van den Broek
  17.09.2015 - 11:16 uur | Johan van den Broek

  Ik vind het een goed idee en is wel een verbetering denk ik.
  Maar het grootse probleem zit n.m.i onder het gebouw en is moeilijk aan te pakken.

  Met vriendelijk groet.
  J. van den Broek.