Groninger sleept staat voor de rechter: eist stoppen gaswinning

04.11.2015 | Branchenieuws | 470 keer bekeken
Groninger sleept staat voor de rechter: eist stoppen gaswinning

Een inwoner van het Groningse Zijldijk sleept de Nederlandse Staat voor de rechter. Hij eist dat de gaswinning in de provincie onmiddellijk en definitief wordt gestopt. 

De man zijn boerderij is ernstig beschadigd door de aardbevingen in de provincie. Door gaswinning komen er de laatste jaren steeds meer en steeds heftiger aardbevingen voor in het gebied. 

Lees ook: Groningen in tien jaar tijd aardbevingbestendig

De Groninger beroept zich op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Volgens Marco Kalmijn, zijn advocaat, is het voor het eerst dat iemand dat in deze zaak doet. "De Staat schendt artikel 2, 3 en 8 van het EVRM", aldus de raadsman. 

Artikel 2 gaat over het recht op leven en veiligheid. Artikel 8 behandelt het recht op een veilig privé- en gezinsleven. Artikel 3 van het EVRM verbiedt martelen en vernedering. Deze 'vernederende situatie' zou niemand hoeven accepteren, vindt de advocaat.

Lees ook: NAM moet waardevermindering huizen Groningen nu al betalen

De rechter heeft het kort geding vanmiddag behandeld. Een uitspraak wordt over een of twee weken verwacht. 

Arbiter voor ontevreden Groningers
Vandaag werd ook bekend dat Groningers die vinden dat hun huis schade heeft opgelopen door de aardbevingen en niet tevreden zijn met het oordeel over hun zaak na beoordeling van een expert, de mogelijkheid krijgen een arbiter in te schakelen. Deze 'rijdende rechter' velt een laatste oordeel. Dat oordeel is bindend voor de NAM. Dat maakte Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders vandaag bekend. 

Redactie RenovatieProfs

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren