Groningen moet 152.000 woningen aardbevingbestendig maken

21.04.2015 | Branchenieuws | 970 keer bekeken
Groningen moet 152.000 woningen aardbevingbestendig maken

152.000 bestaande woningen in de provincie Groningen moeten worden versterkt om verdere schade door aardbevingen te voorkomen. Dit geldt ook voor nog 18.000 andere gebouwen, zoals scholen en kantoren. Dit blijkt uit een onderzoek van ingenieurs Van Rossum dat de provincie heeft laten doen naar de zogenaamde Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR). Dit zijn concept-bouwnormen voor gebieden die te maken krijgen met aardbevingen.

Dit aantal ligt een stuk hoger dan de 90.000 die naar voren kwamen na een eerder onderzoek, dat de minister van Economische Zaken liet doen. Dat het getal nu zoveel hoger is, heeft onder andere te maken met het feit dat hoogbouw (flatgebouwen en appartementencomplexen) in het vorige onderzoek niet werd meegenomen.

Constructie en sterkte niet goed genoeg
Het bureau onderzocht een aantal woningen waar er veel van staan in de regio. Twee vrijstaande huizen, een twee onder één kap-woning, een rijtjeshuis en een appartementencomplex. Daaruit blijkt dat constructie en de sterkte niet goed genoeg zijn. Dat is op zich ook niet zo gek, aangezien de woningen allemaal niet zijn gebouwd met het idee dat ze aardbevingbestendig moeten zijn.

Lees ook: Groningen in tien jaar tijd aardbevingbestendig

Er is meer onderzoek nodig om te bepalen welke aanpassen er aan de woningen gedaan moeten worden om ze wel veilig te maken. Wanneer dat gedaan is, kan de provincie echt stappen gaan zetten en woningen laten aanpassen. In een brief aan minister Henk Kamp van Economische Zaken hebben gemeenten en provincies nogmaals het verzoek gedaan snel te komen met de risiconormering en het beleid wat daarop volgt. De verwachting is dat de informatie aan het einde van dit jaar compleet is.

Redactie RenovatieProfs

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren